NOS SchaatsenAangepast

Nuis verovert tweede goud op WK afstanden

Kjeld Nuis is wereldkampioen geworden op de 1.500 meter bij de WK afstanden. Zijn tijd van 1.44,36 was goed voor zijn tweede gouden medaille in Zuid-Korea. De zilveren medaille was voor de Rus Denis Joeskov (1.44,67), die de afgelopen drie jaar wereldkampioen werd op de 1.500 meter. Het brons was voor Sven Kramer (1.45,50).

Nuis reed de rit van zijn leven op het koningsnummer en zette dankzij een geweldige 700 meter de Rus meteen op afstand, waardoor de fameuze eindsprint van Joeskov geen goud opleverde.

Eerste brons voor Kramer

Ook Kramer reed een strakke rit. De winnaar van de 5 en 10 kilometer noteerde zijn beste tijd van het seizoen, maar het was niet sneller dan Nuis en Joeskov. Daarmee was de eerste bronzen WK-medaille voor Kramer een feit. Hij had al negentien gouden en twee zilveren plakken.

De derde Nederlandse schaatser, Patrick Roest, noteerde bij zijn debuut op de WK afstanden de zesde tijd (1.46,16).

WK-medailles voor Nederland

De Nederlandse mannen behaalden al acht medailles in Zuid-Korea. Alle individuele afstanden betekenden goud voor Nederland. Kramer werd donderdag wereldkampioen op de 5.000 meter en won zaterdag het goud op de 10.000 meter.

Jan Smeekens verraste vrijdag op de 500 meter, Nuis werd zaterdag wereldkampioen op de 1.000 meter. Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries schreven vrijdag de ploegenachtervolging op hun naam.

Bergsma pakten ook twee keer de zilveren plak op de 5.000 en 10.000 meter. Kai Verbij veroverde een bronzen medaille op de 1.000 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl