Juliana deelt speelgoed uit in Westkapelle · N. Flipse-Roelse, collectie Polderhuis

Juliana deelt speelgoed uit in Westkapelle

Prinses Juliana heeft vanmiddag het Zeeuwse Westkapelle bezocht om eigenhandig speelgoed uit te delen aan alle kinderen tussen de 3 en 12 jaar.

Koningin Wilhelmina had tijdens haar bezoek aan Zeeland vorige maand gehoord dat de kinderen van Westkapelle geen speelgoed hadden ontvangen tijdens een uitdeling van het Belgische Rode Kruis. Die teleurstelling wilde ze graag goedmaken. Een speciale lading speelgoed werd daarom vanochtend per tank afgeleverd in het dorp.

Haar dochter Juliana reisde vanuit Middelburg per amfibisch voertuig, een DUKW, naar Westkapelle om de kinderen te verrassen. Ze werd welkom geheten door de burgemeester, en schoolkinderen zongen het Zeeuwse volkslied. Daarna kon de uitdeling beginnen.

Poppen, emmertjes, speelgoeddieren, auto's, blokkendozen, kegels, schepen, jeeps en nog veel meer kregen allemaal een gelukkige eigenaar. Juliana stond erop om elk kind zelf een stuk speelgoed te geven. Op de vraag of dat niet een beetje te lang ging duren, zei ze: "Dan blijven we maar wat langer!"

Veel belangstelling voor prinses Juliana in Westkapelle · N. Flipse-Roelse, collectie Polderhuis

Westkapelle heeft zwaar geleden tijdens de oorlog en staat nog altijd grotendeels onder water. De mensen hadden zich verzameld in het kleine stukje dorpsstraat dat nog droog is. Stukgeschoten tanks en een half weggeschoten huis deden dienst als tribune en rijen jongens zaten op de nokken van de daken. Niemand wilde iets missen van het vrolijke tafereel.

Er werd gelachen toen een 3-jarig kind luidkeels 'Nee!' riep toen hem een mooi konijn werd overhandigd. Het opstandige jongetje kreeg alsnog een speelgoedtrein van de prinses. "Je kunt zien dat de prinses zelf ook kinderen heeft", zei een vrouw, die naar de uitdeling stond te kijken.

Na afloop werd Juliana met een spreekkoor bedankt door de kinderen en ter afscheid zong het Westkapelsch Dameskoor nog enkele liederen. Nogmaals werd er luid gejuicht en daarna vertrok de prinses met de DUKW over het ondergelopen land weer terug naar Middelburg.

In Westkapelle bleef nog een berg speelgoed achter voor zieke en geëvacueerde kinderen en anderen die niet konden komen.