De molen na het bombardement · N. Flipse-Roelse collectie Polderhuis

Meer dan 40 mensen verdrinken in molen Westkapelle

Maar liefst 44 mensen zijn verdronken in een molen in het Zeeuwse Westkapelle. De dorpsbewoners hadden er toevlucht gezocht uit angst voor de zware bombardementen van de geallieerden.

De vluchtelingen hadden echter niet bedacht dat de bombardementen bedoeld waren om de dijken te laten breken. Toen het water naar binnenstroomde, konden ze geen kant op, doordat puin de uitgang versperde.

Drie mensen - twee volwassenen en een baby - hebben het overleefd.

Er komt een drijvende mensenmassa boven, ik tel zo acht lijken.

Dorpsbewoner Westkapelle

Direct na het bombardement gingen dorpsbewoners naar de molen toe. Iedereen in Westkapelle wist dat er mensen schuilden. Van de molen zelf was weinig over. Zware stenen blokkeerden de ingang. Na veel moeite lukte het naar binnen te gaan.

Een dorpsbewoner vertelt wat zij aantrof in de kelder. "Hier wacht ons een vreselijke aanblik. We vinden de oude molenaar met zijn vrouw naast zich. Er komt er een drijvende mensenmassa boven en ik tel ik zo acht lijken, dikwijls nog in een wanhoopshouding bij het pogen het binnenstromende water te ontlopen."

Niet alleen in de molen komen mensen om. Meer dan 150 inwoners van Westkapelle zijn gedood door de bommen. Het dorp is verwoest. Door de straten en over het land stroomt water.

Het bombardement op Walcheren · NOS

De geallieerden bombarderen bewust de dijken van Walcheren. Er zitten daar veel Duitsers en ze hopen dat ze door het binnenstromende water op de vlucht gaan.

Kijk hier naar de beelden van het bombardement vanuit een vliegtuig:

Bombardement Walcheren

De geallieerden hadden alleen niet verwacht dat er nog mensen in Westkapelle waren. Ze dachten dat alle inwoners waren vertrokken. Via strooibiljetten hadden ze de bevolking gewaarschuwd en opgeroepen om te evacueren.

Veel mensen zijn gebleven, vaak omdat ze geen idee hadden waar ze naar toe moesten. Bovendien werd het gevaar van overstroming onderschat, omdat die tactiek slechts terloops werd genoemd in de waarschuwingen.

Stroofpamflet roept inwoners Walcheren op tot evacuatie · nos

De strijd om Walcheren heeft alles te maken met de haven van Antwerpen. De geallieerden willen die haven heel graag gebruiken, maar zolang de Westerschelde nog in handen is van de Duitsers kan dit niet. Daarom wordt alles op alles gezet de Duitsers uit Walcheren te verdrijven.