Vreugde in bevrijd Zeeland · NIOD

Laatste dorpen Walcheren bevrijd: ’De tommy's, daar komen de tommy's’

De laatste dorpen op Walcheren zijn bevrijd. Vanmiddag tekenden in Vrouwenpolder de Duitsers en de Britten de capitulatie van het eiland. Hiermee is een einde gekomen aan de Slag om de Schelde. De Duitsers zijn verjaagd van de oevers van de strategische rivier.

De afgelopen week was Walcheren grotendeels al bevrijd, op een paar dorpen na. En die waren vandaag tot grote blijdschap van de inwoners aan de beurt.

"We zagen ze aankomen, met een jeep", vertelt de 16-jarige Mientje Corbijn. Ze stond voor de winkel van haar ouders in Vrouwenpolder. "We riepen zo hard als we konden: daar komen de tommy's, de tommy's."

Ze zag de Britten het hoofdkwartier van de Duitsers binnengaan. "Van de overgave zelf hebben we niets meegekregen. Wel zagen we een witte vlag, de vlag van de overgave.''

Haar moeder stak daarna de Nederlandse vlag uit.

De moffen met de handen omhoog komen uit de kelder

Janny Lenselink

Ook de 17-jarige Janny Lenselink ziet even verderop in Oranjezon de Engelsen komen. Zij schuilt in een ondergrondse motorkamer van een pompstation. "Om 06.00 uur worden we wakker gemaakt. De Engelsen zijn op komst. Op 500 meter afstand!"

"De moffen met de handen omhoog komen naar buiten. Ze worden met gejuich ontvangen. Op een wagen gaan we naar Zeeduin. Er staan al duizend krijgsgevangenen op het land. Er rijden grote tanks voorbij. Het is een feest van jewelste."

Blijdschap in Oranjezon · Beeldbank Zeeland

Bijna 2 maanden geleden begon de aanval op Zeeland. De geallieerden hadden begin september Antwerpen bevrijd en daarmee eindelijk een grote zeehaven in handen. Maar geen geallieerd schip kan binnenvaren zolang de Duitsers de Schelde in hun bezit hebben. En dat is hard nodig voor de aanvoer van materieel en troepen.

Half september lukte het Poolse troepen het oostelijke gedeelte van Zeeuws-Vlaanderen binnen te trekken. Maar het duurde nog anderhalve maand voordat het hele gebied rondom de Schelde bevrijd is. De Duitse tegenstand was sterk en tot kort ook zo gebleven.

Zeeland heeft een hoge prijs voor de vrijheid betaald. Hele gebieden staan onder water en veel plaatsen liggen in puin. Waarschijnlijk zijn er duizenden Zeeuwen omgekomen, maar nog veel meer geallieerden en Duitsers verloren het leven.

De Schelde, de rivier waar het allemaal te doen om was, kan ook nog niet worden gebruikt. Overal liggen mijnen. Die moeten eerst worden opgeruimd, anders kan er nog geen schip over varen.