Noord-Gaza al twee maanden afgesloten van buitenwereld: 'Een eindeloze nachtmerrie'
Eliane Lamper
redacteur Buitenland
Eliane Lamper
redacteur Buitenland
"Bloedbaden zijn aan de orde van de dag, humanitaire hulp is schaars. Ik ben mijn dierbaarste familieleden verloren, onze huizen zijn verwoest en we worden verdreven. Elke keer als mijn familie en ik op de vlucht slaan, beginnen de beschietingen opnieuw. Mijn leven is een eindeloze nachtmerrie geworden."
Dat vertelt Ahmed Mahmoud (38) aan de telefoon vanuit Beit Lahiya. Twee maanden geleden begon het Israëlische leger met een belegering van het noorden van Gaza, sindsdien zijn de tienduizenden Palestijnen in het gebied afgesloten van de buitenwereld. Het leger voert zware bombardementen uit en houdt de levering van voedsel, water en medicijnen grotendeels tegen.
Internationale hulporganisaties hebben zich weken geleden al teruggetrokken. De meeste verzoeken van de VN om hulpgoederen te leveren, zijn afgewezen. Reddingswerkers hebben het werk neergelegd omdat het te gevaarlijk is om nog op pad te gaan. In het noorden zijn Palestijnen dus volledig op zichzelf aangewezen.
Vervuild water
Met een beetje geluk kunnen ze wat meel bemachtigen, en brood bakken in een zelfgemaakte oven. "Voedsel in blik, vlees en zuivel, dat is er allemaal niet", zegt Amir al-Sultan (31) via spraakberichten. "We aten een halve maaltijd per dag en dronken vervuild water." Hij vluchtte een paar weken geleden met zijn vrouw naar Gaza-Stad en woont nu in een tent.
Het noorden van Gaza wordt langzaam uitgewist, is te zien op de weinige beelden die er gemaakt worden. Straten zijn uitgestorven en grote delen van het gebied zijn veranderd in een woestenij. "In de buitenwijken zijn alle gebouwen met de grond gelijk gemaakt", zegt Caroline Seguin van Artsen zonder grenzen, die nu in Gaza-Stad hulp verleent. "Ook in de stad zelf is de verwoesting groot."
"Het ergste is dat we de plekken waar mijn kinderen en ik zijn opgegroeid kwijt zijn", zegt deze Palestijn:
Begin oktober begon het Israëlische leger met een nieuw offensief in het noorden van Gaza, naar eigen zeggen om voorkomen dat Hamas zich kan hergroeperen. Palestijnse burgers die nog in het gebied woonden, kregen opdracht om naar het zuiden te vertrekken, tot onder de Netzarim-corridor, die de Gazastrook in twee delen opsplitst. Maar niet iedereen kan vertrekken, zoals ouderen en gewonden.
Palestijnen die wel op de vlucht slaan, hebben kans om onderweg gedood te worden. "Tijdens de vlucht werden we beschoten door het leger. Er waren quadcopters en tanks", zegt Amir. "Bij de vele Israëlische checkpoints werden we vernederd en uitgescholden door soldaten. Daarna moesten we grote afstanden lopen om Gaza-Stad te bereiken."
Inwoners spreken van beschietingen en onophoudelijke bombardementen in Jabalia in Beit Lahiya. Een van de laatste ziekenhuizen in het gebied, het Kamal Adwan, ligt al weken onder vuur. In korte tijd zijn zeker duizenden mensen gedood in het noorden. "Ik heb afschuwelijke taferelen gezien", zegt Ahmed. "Bommen die huizen verwoesten en straaljagers die dichtbevolkte stukken aanvallen."
Etnische zuivering
Niet alleen mensenrechtenorganisaties en de VN spreken van etnische zuivering, ook oud-defensieminister Moshe Ya'alon gebruikte deze woorden. De regering wil "veroveren, annexeren, een etnische zuivering uitvoeren", zei hij tegen een Israëlische tv-zender. "Er is geen Beit Lahiya meer. Er is geen Beit Hanoun meer. Ze opereren nu in Jabalia, om het gebied te zuiveren van Arabieren."
Palestijnen zullen niet meer terugkeren naar hun huizen, bevestigden verschillende bronnen binnen het leger. De grote vraag is wat de Israëlische regering van plan is met het noorden, dat deels al wordt bezet door het leger. In die militaire zones is infrastructuur vernietigd en zijn bases gebouwd, zoals in de Netzarim-corridor, die steeds verder wordt uitgebreid.
Ultrarechtse ministers en kolonisten willen dat er opnieuw (illegale) Joodse nederzettingen gebouwd worden in Gaza. Volgens Smotrich, minister van Financiën, zou de bevolking van Gaza in twee jaar tijd gehalveerd kunnen worden door "vrijwillige migratie". Aan de grens staan kolonisten klaar om het gebied in te nemen en huizen te bouwen, net zoals op de bezette Westelijke Jordaanoever.
Hoop op overleven
Veel voorouders van Palestijnen in Gaza vluchtten decennia geleden toen in 1948 de staat Israël werd opgericht naar Gaza, en mochten nooit meer terugkeren naar hun geboortegrond. Inwoners die Noord-Gaza ontvluchten vrezen nu hetzelfde mee te maken. "Ik had nooit verwacht dat ik mijn huis zou moeten ontvluchten, maar ik had geen andere keus", zegt Amir. "Als God het wil, zullen we terugkeren."
Inwoners vragen zich intussen af waarom er internationaal niet ingegrepen wordt. "De Arabische en islamitische wereld, noch de internationale gemeenschap heeft genoeg druk uitgeoefend om deze wreedheden te stoppen", zegt Ahmed. "Wij kunnen er alleen maar van dromen dat we deze oorlog overleven en weer een normaal leven kunnen leiden."