Een gevaccineerde kinderarm
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Miljoenen voor verhogen vaccinatiegraad in vier grote steden

Het Rijk maakt 7 miljoen euro vrij om de vaccinatiegraad in de vier grote steden te verhogen. Doel is om meer kinderen in te laten enten via kleine campagnes in stadswijken. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht zijn blij met de extra steun.

In sommige wijken in de grote steden de vaccinatiegraad veel lager dan op andere plekken. De vaccinatiegraad is vooral laag in wijken met meer armoede en meer kwetsbare groepen. In de Utrechtse wijken Overvecht en Kanaleneiland is gemiddeld 70 procent van de 2-jarigen gevaccineerd. In een welvarendere wijk als Tuindorp is dat 94,4 procent.

Voor een goede groepsbescherming moet minstens 90 procent zijn gevaccineerd. Bij een lagere vaccinatiegraad is er een grotere kans op een uitbraak van besmettelijke ziekten als mazelen of kinkhoest.

Desinformatie

De Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg is daarom heel erg blij met het extra geld. Naast het versterken van de aanpak in wijken wil hij met experts om de tafel om te kijken welke aanvullende maatregelen er nodig zijn om de vaccinatiegraad te verhogen.

Saskia Rijnbende, jeugdarts in de Utrechtse wijk Overvecht, ziet in haar werk veel ouders die twijfelen over wel of niet vaccineren. "Ze twijfelen of de vaccinaties wel veilig zijn. Dan vraag ik of die persoon informatie wil, waarom iemand geen vaccin wil en wat de angst erachter is."

Dat meer mensen zijn gaan twijfelen, komt mede door de coronapandemie en door desinformatie op het internet, zegt de arts. "Daardoor zien mensen door de bomen het bos niet meer", zegt ze tegen RTV Utrecht.

Een woordvoerder van de Amsterdamse zorgwethouder Alexander Scholtes noemt de verhogen van de vaccinatiegraden "noodzakelijk in het belang van de volksgezondheid". "Deze laagdrempelige aanpak - waarbij de focus ligt op naar de bewoner toegaan - is bewezen effectief", aldus de woordvoerder.

Advertentie via Ster.nl