Een (bonafide) monteur controleert de wielen van een auto
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

RDW scherpt autokeuring aan na gesjoemel met apk's

De RDW, de rijksdienst voor het wegverkeer, gaat gesjoemel met autokeuringen streng aanpakken. De bevoegdheid van malafide keurmeesters wordt ingetrokken en er komt meer toezicht en een meldpauze bij het 'afmelden' van goedgekeurde auto's.

Het aantal illegale apk's neemt de laatste jaren toe, stelt de RDW. Keuringsmeesters melden een auto als goedgekeurd af zonder dat ze bijvoorbeeld de remmen of de banden hebben gecontroleerd. Ook zijn er keurmeesters die op afstand goedkeuring verlenen, dus zonder dat ze de auto hebben gezien.

"Erg gevaarlijk. Je zou het niet eens moeten willen om op je geweten te hebben dat je in een auto rijdt met een illegale apk", zegt Teun Verschuren van de RDW bij Omroep Gelderland . "Als daar een ongeluk mee gebeurt, dan benadeel je niet alleen jezelf, maar ook andere automobilisten."

"Tegen deze praktijken treden we keihard op", vervolgt hij. "De apk is de minimale set aan veiligheidseisen waar je auto aan moet voldoen. Die zijn al niet extreem hoog. Als je auto niet door de apk komt, dan is er echt iets aan de hand."

APK niet uitgevoerd

In 2022 waren er vier keurmeesters die niet meer mochten keuren vanwege malafide praktijken, in 2023 liep dat aantal op naar 17. Dit jaar is het er tot nu toe maar één.

Daarnaast werd vorig jaar bij 350 voertuigen de apk-verklaring ongeldig verklaard, omdat bleek dat de keuringen niet daadwerkelijk waren uitgevoerd. De eigenaren moesten hun voertuig opnieuw laten keuren.

Het komt voor dat een keurmeester nu een auto afmeldt in Den Haag en over een paar minuten één in Groningen. Dat is onmogelijk.

Teun Verschuren, RDW

Om apk-fraude verder tegen te gaan, gaat de RDW vanaf 1 januari 2025 verplichte meldpauzes instellen, van één minuut voor keuringsinstanties (garages) en vijf minuten voor keurmeesters. Hiermee wil de RDW voorkomen dat voertuigen te snel achter elkaar als 'goedgekeurd' worden afgemeld. "We hebben het vermoeden dat er soms ineens heel veel auto's werden afgemeld om daarmee de steekproeven te omzeilen", licht Verschuren toe.

Soms gebeuren er ook rare dingen, waar de RDW alert op is. "Een keurmeester meldt nu een auto in Den Haag af en over een paar minuten doet hij hetzelfde in Groningen. Een keurmeester keurt de auto ter plekke, dus dat is onmogelijk."

Erkende garagehouder

De RDW adviseert autobezitters om altijd te controleren of de garagehouder waar ze hun apk laten doen, is erkend. Dat kan op de website van de RDW. In Nederland zijn iets meer dan 9.500 garages waar de algemene periodieke keuring wordt uitgevoerd. De RDW komt af en toe langs om een steekproef te nemen. De auto wordt dan helemaal opnieuw gekeurd om te controleren of de keurmeester wel goed zijn werk heeft gedaan.

Verschuren waarschuwt om de auto in ieder geval niet te laten keuren bij bedrijven die op sociale media adverteren met slogans als Keuren zonder zeuren, Zwarte APK of Keuren op afstand. "Wij regelen apk zonder de auto te schouwen, snel en discreet", is te lezen op een account.

"Maak geen gebruik van die advertenties", reageert Teun Verschuren. Soms levert zo'n illegale keuring een illegale afmelding op, maar het kan ook zijn dat je wordt opgelicht. Verschuren: "Mensen betalen dan 250 euro en krijgen niets."

Advertentie via Ster.nl