Grootste pensioenfondsen houden volgend jaar hand op de knip
De vijf grootste pensioenfondsen van Nederland zijn niet scheutig met het verhogen van de pensioenen per 1 januari. Als laatste van de grootste pensioenfondsen maakt het ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs, bekend met hoeveel de uitkeringen omhoog gaan. Bij het ABP, met ruim 3 miljoen werkenden en gepensioneerden, gaat het volgend jaar om een verhoging van 1,84 procent.
De verhoging ligt lager dan het huidige inflatiecijfer. In oktober dit jaar was het dagelijkse leven 3,5 procent duurder dan in oktober 2023. De indexatie, de verhoging van de pensioenen om de stijgende kosten te compenseren, blijft daarmee achter bij de prijsstijging.
ABP blij met verhoging
De dalende rente is voor het ABP de belangrijkste reden om de indexatie te beperken. In het huidige pensioensysteem moeten de pensioenfondsen meer geld in kas houden als de rente daalt. Daardoor kunnen de pensioenuitkeringen minder omhoog.
ABP-voorzitter Harmen van Wijnen laat weten 'half blij' te zijn met de stijging, omdat maar de helft van de gestegen kosten voor gepensioneerden wordt gecompenseerd. "Dit is wat we kunnen gezien de financiële positie. We hadden het liefst de hele prijsinflatie willen meewegen, maar je moet een evenwichtige afweging maken van wat wel en niet kan."
De voorzitter benadrukt dat het fonds de ambitie heeft om een koopkrachtig pensioen voor alle deelnemers te behouden. "Er moet voldoende vermogen in kas blijven om een gezonde overstap te maken naar het vernieuwde pensioenstelsel."
Uiterlijk in 2028 moeten de verschillende pensioenfondsen zijn overgegaan op het nieuwe pensioenstelsel. Bij de overgang wordt de collectieve pensioenpot opgedeeld in persoonlijke pensioenpotjes voor de deelnemers. Daarnaast wordt de hoogte van het bedrag in dat potje afhankelijker van de ontwikkeling van de financiële markten. Die overgang heeft invloed op de beslissing in hoeverre pensioenen verhoogd worden.
Dekkingsgraad omhoog
Zo doet Pensioenfonds Zorg&Welzijn (PFZW), na het ABP de grootste, er niets bij voor de gepensioneerden. Het zorgpensioenfonds houdt vooral de hand op de knip omdat ze in 2026 willen overstappen naar het nieuwe pensioenstelsel. Volgens de voorzitter van dat fonds is het belangrijk om op die datum "een gezonde financiële positie te hebben."
Daarom wil PFZW komend jaar proberen de dekkingsgraad omhoog te krijgen. Want hoe hoger de dekkingsgraad, hoe beter een pensioenfonds in staat is om aan alle pensioenverplichtingen te voldoen. "We willen er zo voor kunnen zorgen dat iedereen die bij PFZW pensioen opbouwt of ontvangt, een minstens even hoog pensioen houdt."
De afgelopen jaren is de pensioenuitkering bij ABP wel gestegen, zoals de compensatie van bijna 12 procent vanwege de hoge inflatie per 1 januari 2023. Maar tot 2022 was er bij het ABP en andere grote pensioenfondsen jarenlang een nullijn. Dat betekent dat de pensioenen niet werden verhoogd. In die jaren speelde een te lage dekkingsgraad de pensioenfondsen ook parten.