Spanje geeft bijna miljoen illegale migranten verblijfsvergunning
Spanje zal de komende drie jaar bijna een miljoen illegale migranten een verblijfsvergunning geven. Dat heeft de Spaanse minister Saiz van Immigratie bekendgemaakt. Het gaat om 300.000 mensen per jaar in 2025, 2026 en 2027.
De maatregel is bedoeld om de beroepsbevolking te laten groeien. De Spaanse economie is de snelst groeiende in de Europese Unie. Maar de bevolking vergrijst, waardoor er in veel sectoren grote personeelstekorten zijn.
"Spanje kan een open, welvarend land zijn of een gesloten, arm land. We hebben gekozen voor het eerste", zegt Saiz.
Met het besluit kiest de linkse regeringscoalitie in Spanje voor een heel ander beleid dan veel andere Europese lidstaten. Zo streven onder meer Italië, Duitsland en ook Nederland naar een strenger immigratiebeleid.
Verzorgingsstaat
Tussen 1 januari en 1 september van dit jaar kwamen er 42.000 asielzoekers aan in Spanje, meldde onlangs het ministerie van Binnenlandse Zaken. De meeste asielzoekers maakten de gevaarlijke overtocht naar de Canarische Eilanden vanuit het noordwesten van Afrika.
Niet alle migranten komen uit Afrikaanse landen. Een groot deel van de asielzoekers komt uit Venezuela en Colombia.
Volgens de minister heeft Spanje zo'n 250.000 tot 300.000 buitenlandse arbeidskrachten per jaar nodig die belasting betalen, om de verzorgingsstaat overeind te kunnen houden. De Spaanse centrale bank berekende dat er de komende dertig jaar in totaal 25 miljoen immigranten nodig zijn.
Procedures eenvoudiger
Met de hervorming worden ook de procedures om in Spanje te gaan wonen en werken eenvoudiger. Wie met een speciaal visum naar het land komt om een baan te vinden, krijgt daar straks een jaar de tijd voor in plaats van drie maanden. Buitenlandse studenten mogen met hun visum straks tot 30 uur per week werken naast hun studie.
De afgelopen jaren kwamen al relatief veel hoogopgeleide migranten uit Zuid-Amerikaanse landen legaal naar Spanje om te werken.