Commissievoorzitter Von der Leyen
NOS Nieuws

Von der Leyen gaat niet naar klimaattop, ook Biden, Poetin en Macron blijven weg

Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen gaat volgende week niet naar de VN-klimmaattop in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. Dat meldt persbureau Reuters.

Von der Leyen zegt de zogeheten COP29 over te slaan vanwege politieke ontwikkelingen in Brussel. Daar toetsen Europese wetgevers de beoogde nieuwe leden van de Europese Commissie, die de komende vijf jaar het EU-beleid zullen bepalen.

Volgers van de klimaatbijeenkomst kijken met interesse welke wereldleiders er wel en niet naar de top gaan. Landen geven met hun vertegenwoordiging een belangrijk signaal af. Aan het begin van de klimaattop gebruiken wereldleiders hun toespraken vaak om nieuw klimaatbeleid aan te kondigen op een wereldpodium.

Schoof gaat wel

Von der Leyen is niet de enige afwezige. De Franse president Macron en de Russische president Poetin zullen er ook niet bij zijn, meldt Euronews. Persbureau Reuters schrijft dat de Amerikaanse president Biden ook niet komt. De top begint net een paar dagen na de Amerikaanse verkiezingen.

Vanuit Nederland gaat premier Schoof wel naar Bakoe. Ook regeringsleiders uit Duitsland, Spanje, Italië, Hongarije, Griekenland, Tsjechië en Polen zijn erbij. In totaal hebben meer dan 100 staatshoofden en regeringsleiders hun komst bevestigd.

Hoewel Von der Leyen niet gaat, zijn er wel andere vooraanstaande EU-vertegenwoordigers. Zo is Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad wel aanwezig, net als de Nederlandse Eurocommissaris Hoekstra, die verantwoordelijk is voor het dossier Klimaat en Schone Groei.

Financiële top

De klimaattop gaat over de klimaatdoelstellingen die negen jaar geleden in Parijs zijn vastgelegd. Toen zijn bijna 200 landen overeengekomen dat de aarde niet verder moet opwarmen dan 1,5 graad.

De COP29 in Azerbeidzjan wordt ook wel de financiële top genoemd. Discussiepunt is wie het geld gaat betalen dat ontwikkelingslanden nodig hebben om de strijd aan te gaan met steeds extremere weersomstandigheden. Ook moet er geld komen om landen te helpen met de transitie naar zogeheten klimaatneutraliteit.

De Europese Unie heeft vandaag bekendgemaakt dat ze vorig jaar in totaal 28,6 miljard euro heeft bijgedragen aan klimaatfinanciering. Bijna 50 procent van die investeringen van de EU en zijn lidstaten bestaat uit subsidies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl