NOS NieuwsAangepast

Exitpolls Japan: coalitie verliest mogelijk meerderheid in parlement

De regeringspartijen in Japan verliezen mogelijk de meerderheid in het parlement. Exitpolls wijzen op fors verlies voor de sociaal-liberale LDP en zijn junior regeringspartner Komeito. De grootste oppositiepartij CDP groeit, maar zal niet voldoende parlementszetels behalen om alleen te kunnen regeren.

Vooraf werd al een slecht resultaat voor de machthebbers verwacht. De LDP, die sinds 1955 vrijwel onafgebroken aan de macht is, wordt geplaagd door een reeks schandalen. In augustus besloot premier Kishida zich niet herkiesbaar te stellen vanwege zijn kelderende populariteit en die van zijn partij.

Opvolger, Shigeru Ishiba, besloot nieuwe parlementsverkiezingen uit te schrijven. Maar het lijkt hem niet gelukt om het benodigde mandaat voor zijn premierschap veilig te stellen.

'Zwaar gevecht voor ons'

Volgens een exitpoll door de publieke omroep NHK behaalt LDP samen met Komeito tussen de 153 en de 219 zetels. Er zijn minimaal 233 zetels nodig voor een meerderheid in het Lagerhuis. "Het was een zwaar gevecht voor ons", wordt de campagnechef van LDP geciteerd.

De conservatieve oppositiepartij CDP behaalt volgens de dezelfde exitpoll tussen 128 en 191 parlementszetels. Voor de verkiezingen stond deze partij nog op 98 zetels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl