Reddingsteams helpen mensen die vastzitten
NOS NieuwsAangepast

Tropische storm keert mogelijk terug naar Filipijnen, dodental loopt op

De tropische storm Trami die tot nu toe al tientallen levens heeft geëist in de Filipijnen, keert er dit weekend mogelijk terug. Dat melden de lokale weerdiensten. De verwachting is dat de storm morgen opnieuw richting de Filipijnen komt en weer schade kan veroorzaken.

Trami kwam afgelopen donderdag voor het eerst aan land in de Filipijnen. Er vielen toen 26 doden en ruim 160.000 mensen moesten hun huis ontvluchten. Het dodental is inmiddels opgelopen tot zeker 85. De meeste mensen kwamen om door overstromingen en aardverschuivingen.

Vooral in de regio Bicol, ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla, vielen veel doden. Ook op het platteland van de provincie Batangas ten zuiden van Manilla vielen veel doden. Tientallen mensen worden nog vermist.

Er werd onder het puin gezocht naar overlevenden:

Zoeken in modder naar slachtoffers storm Trami: 'Mijn kind is vemist'

De hulpdiensten zijn nog druk bezig om mensen uit huizen of van andere plekken te redden. De omstandigheden maken dat moeilijk: het water staat hoog en op veel plekken zijn modderstromen. Daarbij komt dus dat de storm morgen terug lijkt te keren.

De storm hangt nu boven de Zuid-Chinese zee, maar gaat mogelijk een U-bocht maken. Vooral de westkust van de Filipijnen kan hier dan mee te maken krijgen. De verwachting is dat de storm niet aan land komt, maar de rukwinden en de regen die met de storm gepaard gaan "kunnen nog steeds veel schade aanrichten", zegt de Filipijnse president Marcos tegen het Australische ABC News.

Tropische stormen komen vaker voor in de Filipijnen: ieder jaar zijn er ruim twintig. De stormen gaan vaak gepaard met zware regenval, harde wind en aardverschuivingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl