De Nederlandse achtervolgingsploeg in Heerenveen
NOS Schaatsen

Ook in het schaatsen is er nu de gele kaart (en die kan grote gevolgen hebben)

Hij was er al in het voetbal, hockey en in het handbal, maar nu krijgt ook het schaatsen ermee te maken: de gele kaart. Langebaanschaatsers kunnen daar vanaf deze winter tegenaan lopen. Maar wanneer kunnen schaatsers zo'n kaart krijgen en wat heeft het voor gevolgen? Dat leggen we uit.

De gele kaart geldt vanaf dit seizoen. "Natuurlijk hebben wij in het schaatsen ook kleine incidenten, maar dat is niet de hoofdreden waarom deze regel wordt ingevoerd", vertelt Hanjo Heideman, van de Internationale Schaats Unie (ISU). "De voornaamste reden is dat we de regels in het shorttrack en het langebaanschaatsen meer gelijk willen trekken."

Waarvoor kan de kaart worden gegeven?

"Eigenlijk kan je voor twee soorten overtredingen een gele kaart krijgen", vertelt Heideman. "Aan de ene kant voor het overtreden van de raceregels en aan de andere kant voor onsportief gedrag voor, tijdens of na de wedstrijd."

  • Het overtreden van de raceregels:

Een schaatser kan geel krijgen als hij vaker dan één keer de wedstrijdregels overtreedt. Dan gaat het bijvoorbeeld over het blokkeren van andere schaatsers of het uitvoeren van de zogeheten 'kickfinish', het naar voren gooien van de schaats op de finish.

"Daar kun je een diskwalificatie voor krijgen, maar nu ook een gele kaart. Alleen de gele kaart heeft veel grotere gevolgen", weet Heideman. Daarover later meer.

  • Onsportief gedrag:

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het incident met Kjeld Nuis, die tijdens de EK Sprint in Collalbo (2019) woedend verhaal ging halen bij de scheidsrechter toen hij het oneens was met zijn diskwalificatie.

2019: Nuis is het niet eens met diskwalificatie en haalt verhaal bij de scheidsrechter
  • Onveilig of gevaarlijk gedrag:

Dat is bijvoorbeeld het inrijden op de baan terwijl de Zamboni, de dweilmachine, nog rondrijdt. "Dat is niet direct een gele kaart waard, maar als een schaatser een waarschuwing negeert en dan alsnog doorgaat, dan volgt een gele kaart", vertelt Heideman.

Ook kan een gele kaart volgen als een schaatser of teamlid op of naast het ijs de instructies van de scheidsrechter niet opvolgt.

De kaart kan getrokken worden voor, tijdens of na de race.

Welke gevolgen heeft de gele kaart?

Mocht een schaatser een gele kaart krijgen, dan heeft dat ook gevolgen. Wanneer voetballers de gele kaart krijgen, is dat nog niet meteen een groot probleem. Maar schaatsers kunnen het maar beter vermijden.

De gele kaart gaan we ook terugzien in het schaatsen
  • Een schaatser die geel krijgt, wordt gediskwalificeerd voor de race waarin de overtreding plaatsvond. De schaatser mag ook niet meedoen aan de volgende rondes van deze afstand of competitie.
  • Na het ontvangen van een gele kaart worden alle resultaten op die specifieke afstand in dat weekend geschrapt. Eventueel behaalde punten worden ook geschrapt.
  • Schaatsers met een gele kaart voor het onsportieve gedrag of het niet opvolgen van de instructies worden voor de rest van de dag geschorst. Zij mogen dus niet meer in actie komen.
  • Coaches, teamleiders en ondersteunend personeel met een gele kaart worden ook voor de rest van de dag geschorst. "Zij mogen niet meer op het terrein zijn, maar zij mogen nog wel op de tribune plaatsnemen", aldus Heideman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl