Wateroverlast in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem
NOS Nieuws

'1 op de 5 ziekenhuizen komt in de problemen na hevige regen'

Bij een hevige regenbui komt een op de vijf ziekenhuizen in de problemen. Dat blijkt uit een onderzoek van Investico, in samenwerking met NU.nl, De Gelderlander, De Stentor en De Groene Amsterdammer.

Na noodweer kunnen 17 van de 77 ziekenhuizen die acute zorg verlenen volgens het onderzoekscollectief niet volledig functioneren. Bijvoorbeeld doordat ambulances en patiënten het ziekenhuis niet meer kunnen bereiken vanwege plassen op de weg of doordat de afdeling spoedeisende hulp overstroomt of onbereikbaar wordt.

De onderzoekers gebruikten een model van kennisinstituut Deltares dat kan simuleren hoeveel water er op straat blijft staan na een korte, hevige bui. Voor de simulatie die de onderzoekers hebben gebruikt, is uitgegaan van een bui waarbij 70 millimeter regen valt in twee uur tijd.

Slingeland Ziekenhuis

Bij een wolkbreuk raken zeven ziekenhuizen volgens de simulatie onbereikbaar voor ambulances. Een voorbeeld van een ziekenhuis dat daadwerkelijk is getroffen door noodweer is het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

Daar stroomde het water vorige maand naar binnen na hevige regen- en onweersbuien. De ingang van de afdeling spoedeisende hulp werd met zandzakken afgezet en met een pomp werd geprobeerd het water weg te halen. Medewerkers van het ziekenhuis probeerden met dweilen en bezems te voorkomen dat het water verder naar binnen stroomde.

Maar ook het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn loopt volgens de simulatie risico. De onderzoekers zeggen dat daar plassen kunnen ontstaan waar ambulances niet doorheen kunnen.

Toegangswegen

Het Gelre Ziekenhuis zegt in een reactie op de bevindingen dat het maatregelen neemt om het water op het eigen terrein op te vangen. Wel zegt het ziekenhuis dat het de verantwoordelijkheid is van de gemeente om de toegangswegen begaanbaar te houden.

Bij twee andere ziekenhuizen kunnen de ambulances volgens de onderzoekers misschien nog wel door de plassen heen rijden, maar personenauto's niet. En bij nog eens acht ziekenhuizen raakt de spoedpost geblokkeerd of onbereikbaar. Dat geldt bijvoorbeeld voor het OLVG in Amsterdam-Oost en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zegt tegen NU.nl dat ziekenhuizen zelf verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van wateroverlast. "Als we signalen krijgen dat dit niet lukt, acteren we daarop. Dergelijke signalen hebben wij niet", zegt een woordvoerder.

Vorige week kondigde de Onderzoeksraad voor Veiligheid aan een onderzoek te beginnen naar de veiligheidsrisico's rondom wateroverlast. De raad benadrukte dat het overstromen van een spoedeisende hulp kan leiden tot "aanzienlijke veiligheidsproblemen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl