Elon Musk stapt in de robotaxi tijdens de presentatie van de auto op 10 oktober
NOS Nieuws

Elon Musk en Warner Bros aangeklaagd door filmmaker 'Blade Runner 2049'

De productiemaatschappij van Blade Runner 2049 heeft Tesla-baas Elon Musk en filmproducent Warner Bros aangeklaagd. Zonder toestemming zouden er beelden van die film te zien zijn geweest bij een presentatie van Tesla's nieuwe robotaxi; de Cybercab.

Warner Bros organiseerde de robotaxi-presentatie eerder deze maand in een van hun filmstudio's. Volgens de Amerikaanse filmmaker Alcon hadden Tesla en Warner Bros enkele uren voor dat evenement gevraagd of ze beelden mochten gebruiken. Alcon zegt daar niet mee ingestemd te hebben, maar toch zouden de beelden bewerkt met AI zijn gebruikt voor de promotie.

Warner Bros was in 2017 overigens de distributeur van Blade Runner 2049, maar heeft volgens Alcon geen auteursrechten en mag dus ook niet zelf over de beelden bepalen.

Tijdens de presentatie zei Musk "Ik hou van Blade Runner", voordat hij uitlegde dat "de Cybercab niet zo dystopisch is als de film". Op de aantijging van Alcon hebben Tesla en Warner Bros nog niet gereageerd.

'Mag ik mijn designs terug?'

Alcon is niet blij met de zaak. Het filmbedrijf zegt niet geassocieerd te willen worden met Musk en zijn bedrijven wegens "zijn zeer gepolitiseerde, grillige en willekeurige gedrag, dat soms grenst aan haatzaaien". Ook zouden de beelden de valse illusie kunnen wekken dat de bedrijven samenwerken, zegt Alcon.

Elon Musk heeft al eerder verwezen naar de film, en zou volgens verschillende media daarbij hebben gesuggereerd dat het een inspiratiebron was voor Tesla's Cybertruck.

Op X zei filmregisseur Alex Proyas van een andere sci-film I, Robot, dat ook zijn ideeën zonder toestemming zijn gebruikt door Musk. Het evenement van Musk heette "We, Robot", waarop Proyas tweette: "Hoi Elon, mag ik mijn designs terug alsjeblieft?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl