Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen op het podium na de sprint
NOS Wielrennen

Lavreysen vol lof over Hoogland na WK: 'Hij schakelde veel grote concurrenten uit'

Sprinters Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland hebben de afgelopen dagen flink huisgehouden op de WK baanwielrennen. Samen veroverden ze vier wereldtitels en twee zilveren plakken. "Het is gewoon gestoord", zei Lavreysen, die Denemarken met drie wereldtitels verlaat.

In het begin van de week wonnen ze de teamsprint (samen met Roy van den Berg) en op zondag sloten Lavreysen en Hoogland het individuele sprinttoernooi af door de finale tegen elkaar te rijden. Lavreysen won het Nederlandse onderonsje. Tussendoor won de Brabander ook de regenboogtrui op de kilometertijdrit. Ook daar werd Hoogland tweede.

"Nu ga ik even twee weken mijn fiets niet aanraken", gaf Lavreysen toe na zijn hattrick op zowel de Olympische Spelen als de WK, waarna Hoogland bevestigde: "Ik ga ook even wat rust pakken."

Lavreysen dankt Hoogland na wereldtitel: 'Schakelde heel veel sterke mannen uit'

Lavreysen sprak van een 'gestoord' WK na drie wereldtitels, waardoor hij in totaal zestien regenboogtruien heeft bemachtigd en nu ook de bingokaart van sprintonderdelen compleet heeft. Enkel de kilometertijdrit ontbrak namelijk nog.

"Ik vind het ontzettend mooi dat ik die heb gewonnen en daarmee ook het record heb behaald van de meeste wereldtitels ooit op de baan. Vandaag wéér een titel erbij. Ik heb er geen woorden voor."

'Wielrenner van het jaar'

Volgens Hoogland is zijn landgenoot dan ook de wielrenner van het jaar. "Leuk, al die prestaties van mensen op de weg, maar dit is écht alles winnen."

Toch klopt dat niet helemaal, benadrukte Lavreysen. Op de keirin werd hij na wat inschattingsfouten namelijk uitgeschakeld in de halve finales van de WK. "Daar maakte ik zware fouten."

Geen keiringoud voor Hoogland, Lavreysen al in halve finales uitgeschakeld

Op het individuele sprinttoernooi beging Lavreysen geen misstap. "Ik begon al goed met de snelste tijd in de kwalificatie en vervolgens zorgt Jeffrey ervoor dat heel veel sterke concurrenten uitgeschakeld worden (Mikhail Yakovlev en Nicholas Paul, red.). Ik heb eigenlijk een heel lekker dagje gehad en een super toernooi gereden."

"Tuurlijk voel ik nu mijn benen wel, maar ik was altijd gefocust en ging van mijn eigen kracht uit. Dat vind ik een mooi toernooi."

Wereldkampioen word je niet alleen in de finale.

Jeffrey Hoogland

Hoogland zat tijdens het interview de hele tijd glimlachend naast de man die hem enkele minuten daarvoor naar de tweede plaats had verwezen. "Eigenlijk geldt voor mij hetzelfde als voor Harrie. Ik heb mooie ritten gereden."

"Wereldkampioen word je niet alleen in de finale. Hoe Harrie daar kwam is natuurlijk veel efficiënter dan ik."

Waar Hoogland tegen Yakovlev en Paul een derde heat nodig had, plaatste Lavreysen zich constant in twee sprints voor de volgende ronde. Daarnaast moest Hoogland na de kwalificaties naar de zestiende finales. Die mocht Lavreysen overslaan omdat hij zich in de top vier kwalificeerde.

"Heel eerlijk", vervolgt Hoogland. "Ik was leeg. In de eerste ronde tegen Harrie probeerde ik nog het spel te spelen, maar ik kon niet veel meer. Hij kwam er zo makkelijk over, dat is gewoon klasse."

Volgende Olympische Spelen

Lavreysen (27) wil nog door tot de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028.

Hoogland (31) twijfelt daar nog over. "Na de Champions League en de Zesdaagse van Rotterdam ga ik werken aan een brede basis en rustig weer opbouwen na een lang jaar."

"Bij die periode hoort ook nadenken over de toekomst", besluit hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl