NOS Sport

Getachew neemt bijna verkeerde afslag maar wint alsnog marathon Amsterdam

Getachew neemt bijna verkeerde afslag maar wint alsnog marathon Amsterdam

Tsegaye Getachew heeft zondag voor de tweede keer in zijn loopbaan de marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven. De Ethiopische loper finishte in het Olympisch Stadion in 2 uur, 5 minuten en 38 seconden.

Net voor het binnenlopen van het Olympisch Stadion dreigde hij zijn tweede zege mis te lopen omdat hij een verkeerde afslag wilde nemen. De Afrikaan herstelde zich en liet zijn medekoplopers Boki Asefa (tweede, 2.05.40 en Maru Teferi (derde, 2.05.42) achter zich. Het parcoursrecord van de Ethiopiër Tamirat Tola uit 2021 (2.03.39) bleef buiten bereik.

"Ik volgde een fietser en lette niet op", verklaarde de Ethiopische winnaar na de race. "Ik ging naar rechts, terwijl de andere twee jongens naar links gingen."

"Ik raakte niet in paniek door het foutje, want ik was er vrij zeker van dat ik alsnog zou winnen" zei Getachew, die in 2022 ook won in Amsterdam.

Beste Nederlander

Khalid Choukoud was de beste Nederlander bij de mannen. Hij finishte als tiende in 2.09.30. Filmon Tesfu debuteerde op de marathon met de dertiende plaats in 2.10.58.

Bij de vrouwen ging het parcoursrecord er wel aan. Topfavoriete Yalemzerf Yehualaw won in 2.16.52. Daarmee bleef de Ethiopische ruim onder de 2.17.19 van haar landgenote Almaz Ayana in 2022.

Hardloopster Yehualaw loopt parcoursrecord in Amsterdam

De toplopers bij de mannen gingen zondag voor een parcoursrecord, dat door de Ethiopiër Tamirat Tola in 2021 op 2 uur, 3 minuten en 39 seconden werd gebracht. Tola veroverde daarna in 2022 de wereldtitel en liep dit jaar in Parijs naar de olympische titel. Hij ontbrak deze keer in Amsterdam.

Grote kopgroep

Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een grote kopgroep, die aanvankelijk in het spoor van het parcoursrecord bleef. De achterstand op het schema van Tola bleef in het eerste deel onder de 20 seconden. De groep bleef bij elkaar tot Ouderkerk aan de Amstel, halverwege de race over 42 kilometer en 195 meter. Philemon Kiplimo (2.04.56 als pr) haakte vooraan als eerste af door een blessure. Hij behoorde tot de favorieten.

De kopgroep dunde rond de 30 kilometer sterk uit. Vooraan bleven uiteindelijk vier lopers over, met Teferi, Asefa, Getachew en de Keniaan Kenndy Kimutai. De laatste moest zich voor het passeren van het punt van 40 kilometer gewonnen geven. Teferi, geboren in Ethiopië maar uitkomend voor Israël, maakte lange tijd de beste indruk maar bleek in het Olympisch Stadion veel krachten te hebben verspeeld.

Teferi kwam er in de sprint om de zege niet aan te pas. Getachew had zijn krachten het beste verdeeld, maar ging net voor het binnenlopen van het Olympisch Stadion de verkeerde kant uit. Hij wilde een andere weg inslaan, maar werd er net op tijd op geattendeerd dat hij een andere kant uit moest. De winnaar van 2022 herstelde zich op tijd, achterhaalde zijn twee medekoplopers en liet ze ook direct achter.

Op dat moment liep Khalid Choukoud, de beste Nederlander aan de start, ver achter de eerste groep lange tijd in zijn eentje. Choukoud stond voor de zesde keer aan de start in Amsterdam. De tweevoudig olympisch deelnemer ging voor een persoonlijk record. Dat bracht hij vorig jaar in Valencia op 2.07.37, nadat hij iets daarvoor in Amsterdam ook al naar een persoonlijk record was gelopen.

Choukoud (38) kende echter deze zomer een tegenvallend optreden bij de Olympische Spelen in Parijs deze zomer (58ste), maar in Amsterdam verdween het zicht op een persoonlijk record halverwege al enigszins uit het zicht.

"Ik liep vanaf 25 kilometer in mijn eentje. Ik voelde de marathon van Parijs nog in mijn benen, maar ik wilde Amsterdam gewoon lopen. Ik heb hier zulke mooie herinneringen. Met een langere voorbereiding had ik hier in de 2.07 kunnen lopen. Volgend jaar bij de jubileumeditie ben ik er weer bij", zei de nummer tien van de uitslag.

Achter hem liep Filmon Tesfu in zijn eerste marathon naar 2.10.58. "Ik ben heel tevreden. Ik wilde onder de 2 uur en 11 minuten lopen. Dat is gelukt", gaf de 31-jarige lasser aan. Tesfu kwam als vluchteling naar Nederland, begon in 2017 met atletiek en maakt de laatste jaren een flinke ontwikkeling op de langere afstanden door. "Dit smaakt naar meer", gaf hij blij aan.

Voormalig topschaatser Sven Kramer maakt ook zijn opwachting in Amsterdam.

Kramer loopt zijn eerste marathon in 3 uur en 11 minuten: 'Probeer te genieten'

Bij de vrouwen liep topfavoriete Yalemzerf Yehualaw een indrukwekkende race. De Ethiopische, die in eerste instantie nog Desi Jisa uit Bahrein als concurrente in haar buurt moest dulden, dook al snel onder het schema van het parcoursrecord.

Halverwege had ze al ruim een minuut gewonnen. Uiteindelijk leverde ze nog wel wat in van haar ruime marge, maar had ze voldoende over voor een tijd onder de 2 uur en 17 minuten.

Beste Nederlandse niet tevreden

Marcella Herzog had zich veel voorgesteld van de werd in Amsterdam. Ze was zondagochtend de beste Nederlandse (dertiende), maar haar tijd (2.34.21) stemde haar niet tevreden.

"De tijd was niet waarvoor ik naar Amsterdam kwam. Het was echt zwaar", gaf ze na afloop aan. Herzog werd goed geholpen door een tempomaker, maar langs de Amstel ging het moeizaam. "Het waren zware omstandigheden met de wind, zeker langs de Amstel. Ik kwam voor een persoonlijk record, maar bij de Amstel was wel duidelijk dat dat niet ging lukken. Dan moet je het plan bijstellen."

Marathonloopster Herzog eerste Nederlandse in Amsterdam: 'Niet tevreden over tijd, het was zwaar'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl