Team Nieuw-Zeeland in de America's Cup
NOS Sport

Nieuw-Zeelandse zeilers winnen met overmacht voor derde keer op rij America's Cup

De zeilers van Nieuw-Zeeland hebben voor de derde keer op een rij de America's Cup veroverd. Voor de kust van Barcelona was zaterdag nog maar een race nodig om de 37ste editie van de prestigieuze zeilrace te winnen van Groot-Brittannië.

Met een stand van 6-2 begon Nieuw-Zeeland op matchpoint aan de negende race. Zeven gewonnen finaleraces was genoeg.

De Britten, die voor het eerst in zestig jaar weer in de finale stonden, hadden de eerste vier races verloren, maar brachten woensdag de spanning terug door zowel de vijfde als zesde race te winnen. Gisteren kregen ze echter een flinke tik van de 'Kiwi's', waardoor de Britse hoop alweer vervlogen was.

Ook vandaag ging Nieuw-Zeeland oppermachtig van start. De Britten moesten toezien hoe de titelverdediger opnieuw rap een voorsprong nam.

Team Groot-Brittannië vliegt over het water met hulp van het Formule 1-team van Mercedes

Tegen het einde van de race kwamen de Britten nog gevaarlijk dichtbij, maar Nieuw-Zeeland maakte geen fouten en kwam 37 seconden sneller over de finish.

Nieuw-Zeeland durfde na de dubbele overwinning van gisteren nog niet te juichen, ook al stond het team op matchpoint. Dat heeft alles te maken met het nationale trauma van 2013, toen team Nieuw-Zeeland een voorsprong van 8-1 nog uit handen gaf. Amerika kwam toen uit geslagen positie terug en won met 8-9.

Pas toen de 'Auld Mug' binnen was, toonden de zeilers hun euforie voor de kust van Barcelona. Voor schipper Peter Burling was het zijn derde zege in de America's Cup; in 2017 en 2021 was hij er ook al bij.

Onder de indruk

De Britse topzeiler Sir Ben Ainslie was onder de indruk van tegenstander Nieuw-Zeeland. "Ze zijn in mijn ogen het beste team ooit. Ik ben heel blij dat we zo ver zijn gekomen. Maar uiteindelijk heeft het beste team gewonnen."

Voor de Britten was het de eerste keer sinds 1964 dat ze weer eens in de finale van de America's Cup stonden, de wedstrijd die ze 173 jaar geleden zelf bedachten en die ongeveer eens in de vier jaar wordt gehouden.

In deze prestigieuze zeilrace kenmerken baanbrekende technologieën het gevecht op het water. De boten zijn gebouwd om over het water te vliegen, dankzij speciale draagvleugels.

Dat maakt het een dure sport en een het resultaat van teamwork op alle fronten. De Britse boot werd gebouwd dankzij de inbreng van miljardair Jim Ratcliffe en met de hulp van het Formule 1-team van Mercedes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl