Italië moet van rechter twaalf migranten weer ophalen uit Albanees opvangcentrum
De twaalf migranten die door Italië naar een gesloten opvangcentrum in Albanië zijn gebracht, moeten daar nu alweer weg. Dat heeft de rechtbank in Rome vandaag bepaald. Volgens de rechtbank hebben de migranten recht op een reguliere asielaanvraag in Italië.
Het is een klap voor het plan van de Italiaanse premier Meloni, die de komende tijd duizenden asielzoekers in het buitenland wilde opvangen.
Woensdag kwamen voor het eerst migranten aan in het nieuwe opvangcentrum in Albanië. Het gaat om mensen die eerder waren gered op de Middellandse Zee en door Italië als 'niet kwetsbaar' worden beschouwd. Het zijn volwassen mannen, van wie de Italiaanse regering denkt dat ze weinig kans maken op een verblijfsvergunning.
Egypte en Bangladesh
De mannen kwamen uit Egypte en Bangladesh. Italië beschouwt die landen als veilig, maar de rechter oordeelt nu dat dat niet klopt.
De rechter baseert zich daarvoor op het Europese Hof van Justitie, dat onlangs oordeelde dat een land pas veilig kan worden genoemd als het hele grondgebied veilig is voor alle inwoners, dus bijvoorbeeld ook voor politieke dissidenten of homoseksuelen.
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Piantedosi overweegt om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Ook binnen de partij van premier Meloni, Fratelli d'Italia, wekt de uitspraak woede op. Zo schrijft de partij op X dat sommige rechters "hebben besloten dat er geen veilige landen van herkomst zijn".
Het originele plan van Meloni hield in dat migranten die naar Albanië worden gebracht onder het Italiaanse recht blijven vallen en asiel krijgen in de EU als hun aanvraag wordt goedgekeurd. Niet-EU-land Albanië krijgt voor de 'verhuur' van de locaties 600 miljoen euro verdeeld over vijf jaar.
De Italiaanse autoriteiten handelen de asielaanvragen af. Migranten moeten binnen 28 dagen te horen krijgen of ze de asielstatus krijgen. Dat is inclusief een eventueel hoger beroep tegen een afwijzing.
Migranten uit landen die Italië als 'niet veilig' beschouwt worden in het plan nog steeds naar Italië gebracht, waar zij het besluit over hun procedure in vrijheid mogen afwachten. Dat geldt ook voor gezinnen, vrouwen, kinderen en zieken, uit welk land ze ook komen.