Migranten op het Italiaanse eiland Lampedusa
NOS Nieuws

Italië brengt eerste migranten naar Albanië

Italië brengt voor het eerst migranten naar nieuwe opvangcentra in Albanië. Die twee centra zijn door Italië gebouwd en waren een plan van premier Meloni.

De eerste migranten zijn daar nu per boot onderweg naartoe. Het gaat om mensen die vanmorgen gered zijn op de Middellandse Zee en als 'niet kwetsbaar' worden beschouwd, oftewel mannen waarvan Italië denkt dat ze weinig kans maken op een verblijfsvergunning.

De migranten blijven onder het Italiaanse recht vallen en krijgen ook asiel in de EU als hun aanvraag wordt goedgekeurd. Niet-EU-land Albanië krijgt voor de 'verhuur' van de locaties 600 miljoen euro over die hele vijf jaar.

De Italiaanse autoriteiten handelen hun asielaanvragen af. De migranten moeten binnen 28 dagen horen of ze de asielstatus krijgen. Dat is inclusief een eventueel hoger beroep tegen een afwijzing.

Migranten uit niet-veilige landen mogen het besluit in Italië afwachten. Dat geldt ook voor gezinnen, vrouwen, kinderen en zieken uit veilige landen.

Eric van der Burg, staatssecretaris van Asiel en Migratie in het vorige kabinet Rutte IV, zei eerder dat ook andere EU-landen, waaronder Nederland, op zoek zijn naar "aanvullende oplossingen" om de grip op migratie te versterken en dat de landen daarom met elkaar moeten samenwerken. "Daarom ben ik voorstander dat landen ook naar out-of-the-box-oplossingen kijken zoals de afspraken die Italië met Albanië maakte."

In eerste instantie kunnen er 3000 mensen worden opgevangen in de centra in Albanië. Meloni hoopt dat het er uiteindelijk 36.000 per jaar kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl