Minister Klever
NOS NieuwsAangepast

Ugandese minister: niet over terugkeervoorstel Klever gepraat

De Ugandese minister van Buitenlandse Zaken, Jeje Odongo, zegt dat hij niet met minister Klever voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp heeft gesproken over het opvangen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Volgens Klever was dat wel het geval, zij het kort.

Klever was deze week op werkbezoek in Uganda en sprak daar onder meer over het tegengaan van migratie. Duidelijk werd dat het kabinet de mogelijkheid verkent om uitgeprocedeerde asielzoekers op te vangen in Uganda.

Ze sprak ook met minister Odongo, maar dit specifieke plan kwam volgens hem niet ter sprake. "We hebben alleen gesproken over Nederlandse steun aan vluchtelingen die al in Uganda zijn", zegt hij in Bureau Buitenland op NPO Radio 1. "Mocht Nederland weer beginnen over terugkeerhubs dan ga ik met mijn team het voorstel bekijken en kom ik terug met een antwoord."

Tegen de NOS zei Odongo na afloop van zijn ontmoeting met Klever open te staan voor alle vormen van samenwerking bij de opvang van asielzoekers.

Klever reageert vandaag kort op de uitspraken die haar Ugandese collega op de radio deed: "Het onderwerp is kort aan de orde geweest tijdens het bilaterale gesprek met minister Odongo, dat over opvang in de regio en migratie ging."

Uganda vangt vluchtelingen op

Uganda is al een land dat veel vluchtelingen opvangt uit de regio. Zo zitten er vluchtelingen uit Sudan, Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo.

Op de vraag of Uganda geld zou krijgen in ruil voor de opvang, reageert Odongo geïrriteerd bij Bureau Buitenland: "Ik zei je toch, daar hebben we helemaal niet over gesproken."

Tijdens haar bezoek aan Uganda benadrukte Klever dat het kabinet de migratie wil terugdringen. "Het is belangrijk dat uitgeprocedeerde asielzoekers teruggaan naar hun land van herkomst. Daar stokt het soms. We hebben een lange relatie met Uganda en het is een gastvrij land."

'Innovatief'

De kern van het plan is dat Afrikaanse asielzoekers die in Nederland zijn afgewezen, worden uitgezet naar het Oost-Afrikaanse land. Uganda zou daarvoor geld krijgen. Volgens premier Schoof is het een "innovatieve oplossing", waarover wel meer wordt gesproken in Europa.

Het plan stuit wel al bij voorbaat op meerdere bezwaren, zeggen deskundigen. Zo zou het plan in strijd zijn met Europese wetgeving en is er twijfel over de veiligheid van afgewezen asielzoekers in Uganda.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl