NOS Nieuws

Nederlandse fans komen samen na dood Liam Payne: 'Hart is gebroken'

"Ik wilde het niet geloven. Mijn hart brak echt", zegt een jonge fan over de dood van zanger Liam Payne. Terwijl ze het zegt wellen er tranen op in haar ogen. "Het doet gewoon pijn. Je wil iemand niet zo zien." Ze stelt dat ze zich al zorgen om hem maakte. "Ik heb weleens gedacht: ik wil jou zo graag helpen."

Samen met een handjevol andere One Direction-fans staat ze op Utrecht Centraal. Ze zijn samengekomen om de zanger te herdenken, die gisteren van een balkon in Argentinië viel. "Ik vind het beter dan alleen in je kamer janken op je bed. Dan kan je het beter hier doen met z'n allen", zegt een ander terwijl ze bloemen in haar hand houdt. Voor wie die zijn? "Voor Liam natuurlijk. Om hem te herdenken."

'One Direction heeft veel voor me betekend'

Sanne (22) verwerkt het verdriet thuis met eigen vrienden. Die belden haar wakker met het nieuws. "Het kwam echt als een shock. Ik zag allemaal appjes dat Liam gisteravond is komen te overlijden. Ik begon te trillen en ik ben echt in huilen uitgebarsten. One Direction heeft veel voor mij betekend in een lastige periode."

De boyband is uit elkaar sinds 2016, maar toch blijft de fanbase hecht. Sanne was een tiener toen '1D' opkwam, en is altijd groot fan gebleven.

"Ik had de muren en het plafond van mijn kamer volgeplakt met posters en een levensgroot bord van de jongens. Toen ze uit elkaar gingen, dat was de ergste dag van mijn leven. Ik moest naar school gaan die dag, maar ik ben thuisgebleven en heb de hele dag gehuild."

Meysa en haar vriendinnen bij hun One Direction-fanparty

Ook Meysa (24) is groot fan, en organiseert zelfs samen met haar vriendinnen One Direction-fanparties. "We zagen op TikTok dat die in de VS worden georganiseerd. Toen zijn we plekken gaan mailen met het idee, en Tivoli was geïnteresseerd."

"In de eerste instantie wilden we het in een kleine zaal doen, maar het was zo snel uitverkocht dat het naar de grootste zaal in Tivoli is gegaan. En die hebben we twee keer uitverkocht. Tivoli was verbaasd, en wij wilden dit vooral blijven doen. Nu geven we twee feesten per jaar."

Hoewel het voor Meysa bijna voelt "alsof je een familielid verloren bent", is zij net als andere fans ook op de hoogte van minder goede kanten van de zanger. "Zijn ex-verloofde is in een podcast geweest en heeft verteld dat er sprake was van huiselijk geweld in hun relatie. Dat keur je af. Maar tegelijkertijd is hij ook een groot deel van je leven."

Liam Payne in 2021

Door het gebrek aan een succesvolle solocarrière, is Liam niet de favoriet onder veel fans. Maar van Lizzy (20) wel. "Ik raakte in paniek en moest huilen toen ik het hoorde. Uren later trilde ik nog."

"Hoewel Liam zoveel meemaakte, met verslavingen en alles, zette hij altijd door", zegt Lizzy. Fans hadden na de breuk in 2016 nog hoop op een reünie. De band gaf namelijk eerst aan dat het zou blijven bij een pauze, van 18 maanden. "Nu is het duidelijk dat de One Direction-reünie een begrafenis zal zijn. Dat komt heel hard aan voor fans."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl