Palestijnen rouwen na een dodelijke luchtaanval op Jabalia, foto van gisteren
NOS Nieuws

Noord-Gaza afgesloten van noodhulp: 'Wie naar buiten gaat wordt neergeschoten'

De humanitaire crisis in Noord-Gaza verslechtert weer met de dag als gevolg van het Israëlische grondoffensief. Al bijna twee weken komt er geen noodhulp meer binnen. Het Wereldvoedselprogramma van de VN spreekt van rampzalige gevolgen voor de enkele honderdduizenden burgers in het gebied.

Ondertussen gaan de zware gevechten en Israëlische bombardementen door. In negen dagen zijn volgens de lokale autoriteiten 300 Palestijnen gedood. Daarbij is geen onderscheid gemaakt tussen burgers of militanten.

De drie steden Beit Hanoun, Jabalia en Beit Lahiya zijn volgens inwoners afgesloten van de buitenwereld.

Jabalia

"Terwijl de wereld gefocust is op Libanon, wordt Jabalia weggevaagd", citeert Reuters een bewoner van Beit Lahiya. Jabalia is een vluchtelingenkamp dat is uitgegroeid tot een stad, waar Israël onlangs opnieuw is binnengevallen.

"De bezetters blazen wegen op en vernietigen woongebieden", vervolgt hij. "Mensen hebben niets te eten en zitten vast in huis." Uit angst voor Israëlische beschietingen durft hij niet naar buiten.

Deze mensen zijn gevlucht uit Jabalia en komen aan in Gaza-Stad:

Palestijnen gevlucht uit vluchtelingenkamp Jabalia: 'Geweervuur leek op regen'

Volgens het Israëlische leger is deze inval nodig omdat Hamas zich er hergroepeert. In een verklaring stelt het leger dat er de afgelopen dagen tientallen militanten zijn gedood. Ook zouden er wapens en explosieven zijn gevonden, maar deze beweringen vallen niet te controleren.

Het Israëlische leger zegt maatregelen te nemen om onschuldige slachtoffers te voorkomen, maar accepteert burgerdoden bij aanvallen op Hamasstrijders.

Geen journalisten

Er komt nauwelijks onafhankelijke informatie naar buiten over de situatie in Jabalia. Een van de weinige journalisten in het gebied werd vorige week gedood door Israëlische beschietingen. De Palestijn, die werkte voor nieuwszender Al Jazeera, is een van de ruim 125 journalisten en mediawerkers die zijn omgekomen in een jaar tijd in Gaza.

In de eerste fase van de Israëlische aanval op Noord-Gaza, kort na de terreuraanslagen van Hamas, werd het dichtbevolkte gebied grotendeels in puin gelegd. Na een wekenlang grondoffensief vertrokken de Israëlische troepen. Vervolgens konden bewoners terugkeren.

Het nieuwe Israëlische offensief onderstreept volgens analisten dat Hamas vrijwel onmogelijk militair is te verslaan. De groepering spreekt de Israëlische beschuldigingen tegen dat burgers als levend schild worden gebruikt. Wel erkent Hamas dat er wordt gevochten met Israëlische militairen in en rondom Jabalia.

Evacuaties

Honderdduizenden burgers zitten vast in Noord-Gaza, meldt de VN. Israël heeft burgers op verschillende plekken opgedragen te evacueren, om vrij spel te hebben in de gevechten met Hamas. Alleen mensen die daar gehoor aan geven, mogen zich verplaatsen.

Op 6 oktober vaardigde het leger een evacuatiebevel uit voor Jabalia en drie ziekenhuizen in de omgeving. "Het jammere is dat militairen de dag ervoor met het offensief waren begonnen", zegt Sarah Vuylsteke van Artsen Zonder Grenzen (AZG) tegen de NOS. Vanuit Deir al Balah, in het midden van de Gazastrook, coördineert zij de levering van noodhulp.

Op de eerste dag van de Israëlische inval konden zo'n 55.000 Palestijnen zuidwaarts vluchten, vervolgt Vuylsteke. "Maar er is geen mogelijkheid voor de bevolking, of voor ziekenhuizen om in kritieke toestand verkerende patiënten te evacueren. Ook al wordt er gezegd dat het kan, er zijn geen veilige evacuatieroutes."

Vijf AZG-medewerkers verblijven in Jabalia, zegt Vuylsteke. Haar collega's melden dat het kamp volledig is omsingeld en dat "iedereen die naar buiten gaat wordt neergeschoten". Er is niet of nauwelijks nog water of voedsel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl