Novak Djokovic
NOS Sport

Tennissers boos over nieuwe schotklok in Shanghai: 'Gooien hier geen darts'

De nieuwe schotklokregel in het tennis, waarmee sinds juni wordt getest, leidt tot flinke irritatie bij het masterstoernooi in Shanghai. "De nieuwe regel wordt ingevoerd zonder de spelers te informeren. Ongelofelijk", mopperde Novak Djokovic.

Een serverende speler heeft 25 seconden de tijd om aan het volgende punt te beginnen. Voorheen bepaalde de umpire wanneer de schotklok werd gestart, maar met het nieuwe systeem begint de klok automatisch drie seconden na het laatst gespeelde punt te lopen.

Djokovic, die vandaag met een 6-3, 6-2 zege op Roman Safioellin de kwartfinales haalde, voerde tijdens zijn wedstrijd een stevige discussie met de scheidsrechter over de schotklok. "Dat gaat automatisch na drie seconden, Novak", legde de scheidsrechter uit.

Meer scheldkanonnades

Dinsdag was Frances Tiafoe na zijn nederlaag tegen Roman Safioellin ook woedend op de umpire, die vond dat de Amerikaan te lang de tijd nam. "Dit pik ik niet. Ik gooide de bal in de lucht, dan stopt de tijd. Dat is de regel", foeterde Tiafoe tegen de leidsman.

De huidige nummer 17 van de wereld gaf Safioellin na de wedstrijd nog wel een hand, maar de scheidsrechter moest het doen met een scheldkanonnade. 's Avonds bood Tiafoe via sociale media wel zijn excuses aan voor zijn gedrag.

Ook Stefanos Tsitsipas, die verloor van Daniil Medvedev, uitte zijn frustraties bij de scheidsrechter van zijn wedstrijd. "Je hebt nog nooit in je leven tennis gespeeld. Je snapt er niets van, zo lijkt het wel. Je hebt zeker geen carrière gehad."

"Het is een fysieke sport en we hebben tijd nodig. Je moet wat medeleven tonen en dat doe je niet. We gooien hier geen darts", was het verwijt van de Griek.

Bij darts wordt geen schotklok gebruikt, maar wordt wel snel achter elkaar door gegooid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl