Sommige X-gebruikers wisten de blokkade van het platform de afgelopen maand te omzeilen
NOS Nieuws

Hooggerechtshof Brazilië heft verbod op nu X aan alle voorwaarden voldoet

Brazilianen kunnen binnenkort weer gebruikmaken van X. Het Braziliaanse Hooggerechtshof heft het verbod op het online berichtenplatform op, zo liet het dinsdag weten. Nu X aan de gestelde voorwaarden voldoet, ziet het hof niet langer reden om het medium te blokkeren.

Het Hooggerechtshof liet X op 30 augustus blokkeren omdat het bedrijf van Elon Musk weigerde om een wettelijke vertegenwoordiger in het land aan te stellen. Daar ging maandenlang getouwtrek tussen Musk en opperrechter De Moraes aan vooraf.

De Moraes wil dat Brazilië X aansprakelijk kan stellen voor verspreiding van haat en nepnieuws op het platform. Om dat te kunnen doen, moet het bedrijf een vertegenwoordiger in het land hebben. Ook eiste de rechter dat X alle openstaande boetes zou voldoen en een aantal accounts zou verwijderen.

Musk betichtte het Hooggerechtshof van autoritair gedrag en censuur, maar inmiddels heeft X volgens De Moraes wel voldaan aan alle eisen. Als vertegenwoordiger is Rachel de Oliveira Villa Nova Conceição aangewezen. Zij werkte eerder ook al voor X in Brazilië.

Tientallen miljoenen gebruikers

Naar schatting gebruiken tussen de 20 en 40 miljoen Brazilianen het online platform van Musk. Tijdens de blokkade is een deel van de gebruikers andere sociale media gaan gebruiken, zoals Threads van Meta en Bluesky. X heeft nog niet gereageerd op het besluit van het Hooggerechtshof.

Andere landen gingen Brazilië voor in het blokkeren van X en voorganger Twitter. Dat waren voornamelijk landen met autoritaire regimes, waaronder Rusland, China, Iran, Myanmar, Noord-Korea, Venezuela en Turkmenistan. Andere landen, zoals Pakistan, Turkije en Egypte, hebben X tijdelijk geblokkeerd om maatschappelijke onrust tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl