Tiny Hoekstra blij met haar doelpunt tegen AZ

Ajax boekt benauwde zege op AZ, Feyenoord schudt ADO van zich af

Ajax heeft ook de tweede wedstrijd van dit eredivisieseizoen gewonnen. In Alkmaar werd een moeizame 2-1 zege op AZ geboekt door de Amsterdammers, die nu tweede staan.

FC Utrecht is na twee speelronden de koploper. De Domstedelingen hebben een beter doelsaldo dan Ajax. AZ bezet de achtste plaats. Feyenoord klom zondag door een 3-1 zege op ADO Den Haag naar de vierde plek.

De stand in de eredivisie voor vrouwen

Ajax begon voortvarend in het AFAS Stadion, dat pas voor de tweede keer sinds de terugkeer van AZ in de eredivisie vorig jaar het decor was voor een wedstrijd van de vrouwen.

En de ploeg van trainer Hesterine de Reus kreeg ook de nodige hulp van de Alkmaarse defensie. Danique Noordman wist AZ eenvoudig de bal te ontfutselen en bracht vervolgens Tiny Hoekstra in stelling. Hoekstra twijfelde geen moment en schoot de bal tegen de touwen.

Twee minuten later was het weer raak voor Ajax. Opnieuw leden de Alkmaarders makkelijk balverlies en opnieuw stond Hoekstra klaar om het buitenkansje te verzilveren.

Levendige fase

Na het tweede Amsterdamse doelpunt ging de thuisploeg aanvallender spelen. Het leidde tot een levendige fase na een half uur spelen en zelfs tot een AZ-doelpunt.

Romaissa Boukakar, de kleinste van het veld, kopte raak nadat voormalig international Desiree van Lunteren de bal uit een corner met haar hoofd had klaargelegd.

Boubakar loopt juichend weg na haar rake kopbal

Na rust waren beide ploegen nog enkele keren dicht bij een treffer. Mirte van Bentum van AZ stoomde op aan de linkerkant van het veld, maar de ervaren Sherida Spitse kon nog net voorkomen dat het schot op doel ging.

Aan de andere kant kwam Lily Yohannes in kansrijke positie. Zij schoof de bal langs AZ-keeper Femke Liefting, die vorige maand werd uitgeroepen tot beste doelvrouw bij het WK onder 20, maar haar inzet ging ook langs het doel.

Zowel AZ als Ajax kwam niet meer tot scoren, waardoor de Amsterdammers de zege uit het vuur sleepten.

De Graaf belangrijk voor Feyenoord

In Den Haag had Feyenoord het ook niet gemakkelijk tegen de vrouwen van ADO. Voor rust waren de Rotterdammers op voorsprong gekomen door Ella van Kerkhoven en snel na rust maakte Esmee de Graaf de tweede.

Zonder problemen leek Feyenoord de wedstrijd uit te gaan spelen, totdat ADO plots iets terug deed. Daniëlle Noordermeer maakte de aansluitingstreffer, waarna Den Haag weer hoop kreeg.

Terwijl ADO zocht naar de gelijkmaker, counterde Feyenoord zich naar de beslissing. De Graaf liep haar tweede goal binnen, via de onderkant van de lat.

Excelsior en Heerenveen speelden in de tweede speelronde met 1-1 gelijk. Daarmee pakten beide ploegen hun eerste punt van het seizoen.