Herdenkingsplek voor Tyre Nichols
NOS Nieuws

Agenten in VS veroordeeld voor fatale mishandeling zwarte verdachte

In de Amerikaanse stad Memphis zijn drie agenten veroordeeld voor hun rol bij de dood van een zwarte arrestant. De 29-jarige Tyre Nichols werd door de agenten zwaar mishandeld met de dood tot gevolg.

De dood van Nichols wordt de mannen niet direct aangerekend. Alle drie zijn nu veroordeeld voor beïnvloeding van getuigen. Een van hen is ook schuldig bevonden aan het schenden van Nichols burgerrechten met de mishandeling.

De strafmaat wordt later bepaald, er zijn straffen tot 20 jaar mogelijk. Aanvankelijk had de drie mannen levenslang boven het hoofd gehangen, maar de jury vond na zes uur overleg dat de zwaardere aanklachten niet konden worden bewezen.

Aangehouden

Tyre Nichols werd in 2023 aangehouden voor roekeloos rijgedrag. Omdat hij niet zou hebben meegewerkt, werd hij zwaar mishandeld door vijf agenten. Twee van hen erkenden eerder al schuld en werkten mee met justitie. Aanklagers eisen voor hen een celstraf van 15 en 40 jaar. Daarmee bestaat de kans dat ze dus langer vast komen te zitten dan de drie agenten die het op een proces lieten aankomen.

Die kunnen nu het zwaarst worden gestraft voor het afleggen van valse verklaringen. Tegen hun meerderen en medici die Nichols hielpen, logen ze over het geweld dat ze hadden uitgeoefend.

Breonna Taylor en George Floyd

De zaak wordt in de VS in een adem genoemd met andere gevallen van politiegeweld tegen zwarte burgers, zoals Breonna Taylor, George Floyd en Eric Garner. Toch was er ook een belangrijk verschil: alle aangeklaagde agenten in deze zaak waren zelf ook zwart.

De vader van Nichols reageerde opgelucht op het oordeel van de jury. "Winst is winst. Ze gaan tenminste allemaal de cel in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl