Moeder RowVaughn Wells (achter de microfoon) staat naast haar man Rodney (r) en de bekende dominee Al Sharpton (l)
NOS Nieuws

Emotioneel afscheid van door politie mishandelde Tyre Nichols

In de Mississippi Boulevard Christian Church in de Amerikaanse stad Memphis hebben nabestaanden en bekenden afscheid genomen van Tyre Nichols. De zwarte man van 29 werd vorige maand aangehouden wegens roekeloos rijgedrag en vervolgens zwaar mishandeld door vijf zwarte agenten. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Nichols groeide afgelopen maand uit tot het nieuwe gezicht van de Amerikaanse beweging tegen politiegeweld en racisme. Hij werd in één adem genoemd met onder anderen Breonna Taylor, George Floyd en Eric Garner die jaren geleden al door geweld om het leven kwamen. Hun familie was bij de uitvaart van Nichols in de staat Tennessee.

Bij de emotionele ceremonie werd muziek gespeeld en een eerbetoon gebracht. Moeder RowVaughn vocht tegen de tranen toen ze over haar zoon sprak:

Emotioneel afscheid van door politie mishandelde Tyre Nichols: 'We moeten in actie komen'

Toespraken waren er ook van de bekende dominee Al Sharpton en vicepresident Kamala Harris. Ze riepen politici op om de George Floyd-wet goed te keuren, een uitgebreid pakket aan maatregelen waarmee de politie kan worden hervormd.

Harris noemde de mishandeling van Nichols een gewelddadige actie die in strijd is met de taak van de politie om de openbare veiligheid te bewaken. Sharpton denkt dat de agenten niet op Nichols in hadden geslagen als hij een witte man was geweest.

"We begrijpen dat er zorgen zijn over de openbare veiligheid. We snappen dat criminaliteit moet worden aangepakt. Maar dat doe je niet door zelf een crimineel te worden. Je kunt de boeven op straat niet aanpakken door zelf een boef te worden. Je kunt bendes niet aanpakken door met zijn vijven wapens te trekken tegen een onbewapende man. Dat ben je geen politieagent, maar een schurk."

De politie van Memphis gaf afgelopen weekend beelden vrij van de mishandeling. Deze kunnen als schokkend worden ervaren:

Vrijgegeven politiebeelden van fatale mishandeling

De vijf zwarte agenten die verantwoordelijk gehouden worden voor de dood van Nichols zijn ontslagen. Zij worden onder meer verdacht van second-degree murder, wat in Nederland vergelijkbaar is met doodslag. Als de agenten worden veroordeeld, kunnen zij een celstraf krijgen van 15 tot 60 jaar. Een zesde agent is ontheven uit zijn functie. Waar hij van wordt verdacht, is onduidelijk.

Ook drie medewerkers van de brandweer in Memphis zijn ontslagen. Het gaat om twee medici en een chauffeur die meerdere beleidsregels en protocollen hebben geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl