NOS NieuwsAangepast

KLM kondigt reorganisatie aan: 'Pijnlijk voor elke KLM-collega'

Luchtvaartmaatschappij KLM komt met een reeks maatregelen om het bedrijf beter te laten presteren. Het bedrijf gaat snijden in de kosten en de organisatie "vereenvoudigen". Ook worden bepaalde investeringen uitgesteld of afgelast.

Volgens president-directeur Marjan Rintel staat KLM, ondanks de groei van de omzet, er niet goed voor: "Net als veel andere luchtvaartmaatschappijen heeft KLM last van hoge kosten en tekorten aan medewerkers en materieel. Onze vliegtuigen zitten vol, maar onze capaciteit is nog steeds niet terug op het niveau van voor corona."

De ingrepen zijn noodzakelijk om een toonaangevend luchtvaartbedrijf te blijven, zegt Rintel: "Wij willen onze 105-jarige pioniersrol in de luchtvaart behouden en Nederland blijven verbinden met de rest van de wereld. Als we dat op een gezonde en sterke manier willen blijven doen, moeten we duidelijke keuzes maken."

Een miljardeninvestering in nieuwe, schonere vliegtuigen komt in principe niet in gevaar, zegt het bedrijf. Maar ze kunnen niks uitsluiten.

Pijnlijk en noodzakelijk

Automatisering en mechanisering moeten de arbeidsproductiviteit omhoog schroeven en het ziekteverzuim naar beneden brengen. De productiviteit van het personeel moet ook omhoog door de werkroosters aan te passen. Of er personeel wordt ontslagen, is nog niet duidelijk.

Wel noemt Rintel de maatregelen "pijnlijk voor elke collega" en zegt ze dat het bedrijf zal proberen zoveel mogelijk banen te behouden. De ondernemingsraad en de vakbonden, zoals die van het cabinepersoneel (VNC) en de piloten (VNV), zijn op de hoogte gesteld.

"Zoals altijd gaan wij met KLM in gesprek wanneer zij uitdagingen zien", zegt VNV-voorzitter Camiel Verhagen. "Tegelijkertijd zijn er recent nog afspraken gemaakt over meer uren werken en uitbreiding van de opleidingscapaciteit. Wij zullen dan ook kritisch kijken of nieuwe plannen wel tot de beoogde resultaten leiden. We kunnen niet vooruitlopen op waar die gesprekken deze keer toe leiden."

Vakbondsbestuurder Hacer Karadeniz van FNV Grond hoopt dat KLM in de komende gesprekken oog blijft houden voor al het grondpersoneel.

Meer inkomsten

Naast het verlagen van de kosten, wil KLM ook de inkomsten verhogen. Zo wil de maatschappij meer intercontinentale vluchten gaan uitvoeren. Dat mag volgens een woordvoerder van het bedrijf niet ten koste gaan van het netwerk in Europa.

KLM, onderdeel van KLM-AirFrance, kampt ook met een tekort aan vliegers en neemt maatregelen om de bezetting van de vluchten te verbeteren. Om geld te besparen, is één van de investeringen die het bedrijf mogelijk schrapt de geplande bouw van een nieuw hoofdkantoor.

Ook wordt er gekeken naar de inkomsten via de catering. Dat zou de maatschappij 100 miljoen euro per jaar moeten opleveren. Een van de onderzochte mogelijkheden is dat er een gratis basisproduct blijft en dat passagiers een assortiment aan maaltijden, dranken en snacks kunnen bijbestellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl