Zoekactie naar vermisten bij het Canarische Eiland El Hierro
NOS Nieuws

Zoektocht naar tientallen vermiste migranten bij Canarische Eilanden

Bij de Canarische Eilanden wordt gezocht naar tientallen migranten uit West-Afrika. Hun boot sloeg gisternacht om op de ruwe zee voor het Spaanse eiland El Hierro. 27 opvarenden konden worden gered, negen mensen zijn om het leven gekomen, onder wie een kind.

Op de open houten boot zaten 84 mensen, naar 48 vermisten wordt nog gezocht. De boot sloeg om in het zicht van de haven van Ortes La Restinga, doordat er te veel mensen aan een kant stonden. Dat gebeurde toen een reddingsboot naderde. Tijdens de reddingsoperatie zonk de boot.

De kustwacht zoekt opnieuw naar overlevenden, met schepen en mogelijk ook vanuit de lucht.

Het ongeluk kan uitlopen op een van de dodelijkste incidenten in 30 jaar migratie in de wateren tussen Afrika en de Canarische Eilanden. In 2009 kwamen 25 migranten om toen hun boot schipbreuk leed bij Lanzarote.

Voor de kust van Senegal werden afgelopen week 30 lichamen gevonden in een boot, vermoedelijk ook van migranten. Enkele weken eerder zonk een boot met ten minste 39 opvarenden kort na vertrek.

Paniek aan boord

Volgens de Spaanse autoriteiten kwamen de migranten uit Mali, Mauritanië en Senegal. "Ze hadden al zeker twee dagen geen eten meer en het lijkt erop dat er paniek was uitgebroken voordat de boot kapseisde", zei de Spaanse bestuurder van de Canarische Eilanden tegen verslaggevers. "Het reddingswerk werd bemoeilijkt door de wind en slecht zicht."

Drie andere boten slaagden er gisternacht wel in de kust te bereiken. Aan boord waren in totaal 208 mensen. Doordat de zee aan het eind van de zomer meestal rustig is en het niet zo hard waait, waagden de afgelopen maand weer meer migranten de oversteek naar de Canarische Eilanden via de 'Atlantische route'.

Er zijn dit jaar tot nu toe ruim anderhalf keer zoveel migranten geteld op die route als vorig jaar en dat was al een recordjaar. In de eerste zeven maanden maakten ruim 25.500 mensen de levensgevaarlijke oversteek. Vanaf de Canarische Eilanden worden migranten naar het Spaanse vasteland gebracht.

Meer dan 5000 mensen zouden al zijn omgekomen op de Atlantische route, volgens schattingen op basis van ooggetuigenverslagen en vermissingen. Veel lichamen worden nooit gevonden.

Eerder maakte correspondent Saskia Houttuin deze video over Senegalezen die de oversteek naar de Canarische Eilanden maken:

Assane voer in tien dagen van Senegal naar Tenerife

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl