Lorena Wiebes (l)
NOS Wielrennen

Wielermonument Milaan-Sanremo krijgt editie voor de vrouwen: in 2025 op kalender

Het wielermonument Milaan-Sanremo, dat dit jaar voor de 115de keer bij de mannen werd verreden, krijgt volgend jaar ook een vrouweneditie.

De Italiaanse voorjaarskoers, met de beroemde kuitenbijters Cipressa en Poggio in de finale, wordt op dezelfde dag als de mannenkoers verreden, namelijk op zaterdag 22 maart.

De wedstrijd krijgt volgend jaar ook de WorldTour-status, net als onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Details over de route zijn nog niet bekend. Duidelijk is wel dat de wedstrijd niet ruim 300 kilometer lang zal zijn, zoals bij de mannen wel het geval is.

De koers wordt 'Sanremo Women' genoemd, omdat de start niet in Milaan zal zijn. Volgens de UCI-regels mogen wedstrijden bij de vrouwen niet langer zijn dan 170 kilometer. Daardoor is het niet mogelijk om echt van Milaan naar Sanremo te rijden en zal er een andere startplaats worden aangewezen.

Haken en ogen

Dat er plannen waren voor een vrouweneditie van de voorjaarsklassieker, was al langer bekend. Ruim twee jaar geleden communiceerde de Italiaanse organisator RCS al dat de wedstrijd er zou komen, maar sindsdien bleef het lang stil.

Er bleken meerdere haken en ogen aan het organiseren van de wedstrijd, met als belangrijkste de planning op de kalender: de Trofeo Alfredo Binda, een van de zwaarste en belangrijkste klassiekers in het vrouwenwielrennen, wordt namelijk traditioneel op de dag na Milaan-Sanremo voor mannen verreden.

Het is nog onduidelijk of de WorldTour-koers, die al sinds 1974 bestaat en een imposante erelijst heeft, een nieuwe plek op de kalender krijgt. Volgens ingewijden is de kans groot dat de koers met een week vervroegd wordt, naar zondag 16 maart.

Op die plaats in de kalender werd voorheen de Ronde van Drenthe verreden. Maar die koers houdt op te bestaan.

Milaan-Sanremo wordt na de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik het vierde 'wielermonument' dat ook een wedstrijd voor vrouwen gaat organiseren. Alleen de Ronde van Lombardije, ook van organisator RCS, ontbreekt nog op de kalender.

  • AFP
    Elisa Longo Borghini (m) won de Ronde van Vlaanderen dit jaar
  • AFP
    Lotte Kopecky was de beste in Parijs-Roubaix dit jaar
  • AFP
    Grace Brown (l) won eerder dit jaar Luik-Bastenaken-Luik

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl