NOS Sport

Olympisch sprintkampioene Alfred krijgt eigen dag op Saint Lucia

Olympisch kampioene Alfred eindelijk terug op Saint Lucia, feest alom

Het is al 54 dagen geleden dat ze Saint Lucia in vuur en vlam zette, maar nu pas hebben de inwoners van het Caribische eiland hun nieuwe heldin kunnen bejubelen. Atlete Julien Alfred, die begin augustus in Parijs haar land de eerste olympische medaille ooit bezorgde door de 100 meter te winnen, is terug op haar geboortegrond.

Verplichtingen op en naast de atletiekbaan stonden een eerdere terugkeer in de weg. Zo demonstreerde Alfred onlangs nog haar klasse door ook tijdens de Diamond League-finale in het Brusselse Koning Boudewijn Stadion als snelste de 100 meter af te werken.

Het feest op het eiland, qua oppervlakte iets meer dan drie keer Texel en bewoond door zo'n 180.000 Saint Lucianen, was er niet minder om. De atlete was, met het goud en ook het zilver van de 200 meter om haar nek, het vliegtuig nog niet uit of ze kreeg al door premier Philip Joseph Pierre een eremedaille opgespeld.

Alfred grijpt olympisch goud op 100 meter voor Richardson en Jefferson

Daarna volgde een ontvangst door vuurspuwende dansers en een urenlange tocht in een open sportwagen langs een juichende menigte richting Ciceron, het dorp waar ze 23 jaar geleden geboren werd.

'Follow your dreams'

Daar was 'Juju', zoals ze liefkozend genoemd wordt, ooit met hardlopen begonnen. Alfred stopte echter abrupt toen ze op 12-jarige leeftijd haar vader verloor. Haar coach wist haar weer op andere gedachten te brengen.

Als tiener nog verhuisde ze, met in haar koffer het briefje met 'follow your dreams' van haar moeder, naar sprintmekka Jamaica om uiteindelijk op haar achttiende op de Universiteit van Texas te belanden. Daar studeerde ze met succes gezinswetenschappen, maar werkte ze ook verder aan haar sprint.

Het bracht haar begin dit jaar al WK-goud op de 60 meter indoor, waarna in augustus een nieuwe primeur voor haar land volgde met de olympische triomf op de prestigieuze 100 meter. De kampioene droeg de overwinning op aan haar vader. "Hij geloofde dat ik een olympiër kon worden", zei Alfred destijds.

Julien Alfred met de vlag van Saint Lucia

Haalde Alfred inspiratie uit de woorden van haar vader, nu hoopt ze op haar beurt een voorbeeld te zijn voor de huidige generatie jongeren. "Ik wil ze inspireren, zodat we nog veel meer Levern Spensers en veel Daren Sammys en sporters als ik voortbrengen", haalde ze ook een succesvolle Saint Luciaanse hoogspringer en cricketspeler aan.

Julien Alfred Day

Het succes kwam haar echter niet aanwaaien, benadrukte ze nog maar eens. "Het viel niet mee. Het was werkelijk een hobbelige weg. Er zijn veel dagen geweest dat ik wilde opgeven, de handdoek in de ring gooien en gewoon zeggen: 'Ik ben klaar'. Maar mijn dorp en de mensen om mij heen, bleven mij steunen. Die wil ik bedanken."

Het feest op het eiland gaat nog een paar dagen door met onder meer een bezoek van Alfred aan haar basisschool komende donderdag, op 27 september, dat door de regering is uitgeroepen tot 'Julien Alfred Day'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl