Femke Liefting
NOS Voetbal

Liefting uitgeroepen tot beste keeper op WK onder 20, Noord-Korea wint toernooi

Femke Liefting heeft de prijs voor de beste keeper gewonnen op het WK onder-20 in Colombia, de zogenoemde Gouden Handschoen. Noord-Korea eiste de WK-zege op met een 1-0 zege op Japan. Oranje, dat tot de halve finales kwam, verloor de strijd om het brons nipt van de Verenigde Staten.

De 19-jarige AZ-keeper Liefting excelleerde op het wereldkampioenschap onder meer in de kwartfinale tegen gastland Colombia. Ze vervulde een glansrol door in de strafschoppenserie twee ballen te keren, voor het oog van ruim 37.000 fans die het thuisland steunden.

"Die vijandige fans gaven mij alleen maar kippenvel", aldus Liefting tegen de NOS.

'Bijna 38.000 fans tegen je, dat is niet normaal. Maar ook mooi'

In de troostfinale tegen de Verenigde Staten was het mede aan Liefting te danken dat het in de reguliere speeltijd bij een 1-1 stand bleef. Pas in het slot van de verlenging - waar Amerika de beste kansen had en Liefting tot tweemaal toe paraat stond - werd de wedstrijd beslist na een ongelukkige eigen goal.

Aziatische finale

Noord-Korea, dat het toernooi eerder won in 2006 en 2016, was in de groepsfase al met 2-0 te sterk voor Oranje. De Noord-Koreaanse topscorer Choe Il-son bracht haar land de overwinning door in de finale tegen Japan al na een kwartier te scoren. Het was haar zesde goal dit toernooi.

De Noord-Koreaanse Choe Il-son (l) en de Japanse Manaka Matsukubo winnen prijzen voor beste voerbalster

Choe won ook de Gouden Bal, voor beste speelster. De zilveren bal ging naar de Japanse Manaka Matsukubo en het brons was voor de Amerikaanse Ally Sentnor. Zij maakte in de troostfinale tegen Nederland na tien minuten de eerste goal.

Polen organiseert het volgende WK onder-20 in augustus 2026.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl