NOS Voetbal

Heerenveen schudt AZ-debacle van zich af, Groningen eindigt derby met negen man

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen-FC Groningen

Robin van Persie kan opgelucht ademhalen, al leek de jonge trainer amper twijfels te kennen na de dreun die sc Heerenveen een week geleden bij AZ (9-1 nederlaag) te incasseren kreeg. Zijn ploeg richtte zich ogenschijnlijk probleemloos op en won in eigen huis het prestigeduel met FC Groningen verdiend met 2-1.

Voor het gepromoveerde FC Groningen is het de eerste competitienederlaag van het seizoen. De ploeg eindigde het duel met negen man na twee directe rode kaarten in de tweede helft.

De zeventigste Derby van het Noorden kwam na een korte periode van aftasten als snel tot ontbranding. Na een vloeiende aanval van achteruit dook Groningen-middenvelder Luciano Valente na een passje van Thom van Bergen in de negende minuut vrij op voor doelman Mickey van der Hart, die van dichtbij geen kans had (0-1).

Het antwoord van Heerenveen, dat na de afstraffing in Alkmaar ook nog midweeks met 2-0 bij FC Twente verloor, liet niet lang op zich wachten. Na een afgeslagen hoekschop nam Jacob Trenskow de bal vol op de pantoffel. De kanonskogel eindigde in de kruising: 1-1.

Jacob Trenskow jaagt de bal richting de kruising

Nog voor de levendige eerste helft halverwege was, had Etienne Vaessen al redding moeten brengen bij een schot van Espen van Ee en kreeg de Groningen-keeper hulp van de paal bij een uithaal van Luuk Brouwers. Een volgende poging van Heerenveen-aanvoerder Brouwers zeilde rakelings langs de bovenhoek.

Twee keer rood

Kort na rust was Brouwers nog dichter bij een doelpunt. Hij gleed een afgemeten pass van Ilias Sebaoui richting Vaessen, die de inzet maar net met de voet kon keren en bij de rebound van Trenskow assistentie kreeg van Marvin Peersman.

Heerenveen-aanvoerder Luuk Brouwers neemt het Groningse doel onder vuur

Groningen oogde machteloos en dus besloot trainer Dick Lukkien na een uur het goudhaantje van vorige week - Brynjolfur Willumsson hielp als invaller zijn ploeg met twee treffers aan een punt tegen Feyenoord - in te brengen. Amper een minuut later stond zijn ploeg met tien man: Peersman kreeg, na ingrijpen door de VAR, rood in plaats van geel voor zijn tackle op Brouwers.

De gasten kregen al snel de rekening gepresenteerd. Heerenveen-middenvelder Van Ee speelde Ion Nicolaescu aan, die Thijmen Blokzijl in zijn rug voelde, maar toch tot een schot kwam: 2-1.

Daarmee was het leed nog niet geleden, want ook pinchhitter Willumsson mocht na een te stevige tackle voortijdig de douche opzoeken. Opnieuw had Higler de hulp van de VAR nodig om geel om te zetten in rood.

Heerenveen probeerde de noordelijke rivalen nog meer pijn te doen, maar de scherpte bleek er toch wel vanaf bij de mannen van Van Persie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl