De secretaris-generaal van het Élysée maakte de nieuwe regering bekend
NOS Nieuws

Franse premier maakt nieuwe centrumrechtse regering bekend

Ruim twee maanden na de Franse verkiezingen is de nieuwe regering rond. Premier Barnier maakte de nieuwe ministersploeg vanavond bekend op een persconferentie bij het presidentieel paleis.

Het land krijgt een centrumrechtse regering, ondanks de verkiezingswinst van de linkse partijen. De meeste nieuwe ministers zijn afkomstig uit middenpartijen en drie van de conservatieve partij La Droite Républicaine. De enige linkse minister is Didier Migaud. Hij wordt minister van Justitie.

Jean-Noël Barrot is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en Antoine Armand die van Economie en Financiën. Bruno Retailleau wordt minister van Binnenlandse Zaken. Niet alle bekendgemaakte ministers zijn nieuw. Zo blijft Sébastien Lecornu minister van Defensie.

Twee weken geleden benoemde president Macron voormalig EU-commissaris Barnier tot premier van Frankrijk. De 73-jarige Barnier is de oudste premier sinds 1958, toen Frankrijk overging op een nieuwe staatsvorm, waarbij de president de meeste macht heeft. Hij is lid van de centrumrechtse partij Les Républicains. Dat leidde op veel plekken in Frankrijk tot protesten. Volgens linkse partijen ondermijnde Macron de democratie door ze uit te sluiten bij het vormen van een nieuwe regering.

Linkse partijen

Bij de parlementsverkiezingen in juli werd namelijk een samenwerking van linkse partijen, Nouveau Front Populaire (NFP), nipt de grootste. De winst was niet groot genoeg voor een absolute meerderheid in het parlement. Het middenblok onder leiding van Macron werd tweede en het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) eindigde als derde.

In eerste instantie schoven de linkse partijen binnen NFP allemaal hun eigen premierskandidaat naar voren, maar ze kwamen vervolgens met een gezamenlijke kandidaat: Lucie Castets. Marcon zag een samenwerking met haar niet zitten. Als president is zijn instemming met de nieuwe premier vereist. Hij schoof uiteindelijk deze maand de centrumrechtse Barnier naar voren.

Castets van het linkse blok NFP spreekt vandaag in een reactie op de bekendmaking van de kabinetsploeg over een "vernedering van de democratie".

Ook Jean-Luc Mélenchon, een andere linkse leider, haalt uit naar de nieuwe regering. Die heeft geen legitimiteit en geen toekomst en moet zo snel mogelijk "uit de weg worden geruimd", zegt hij. De leider van de Franse Communistische Partij is eveneens ontevreden. "Dit is geen nieuwe regering, dit is een herschikking", schrijft hij op X.

Maandag zullen de nieuwe ministers voor het eerst bijeenkomen in de ministerraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl