NOS NieuwsAangepast

Booking.com mocht hotels geen prijsbeperkingen opleggen

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft Booking.com op de vingers getikt. Het bedrijf eiste van hotels dat die hun kamers op hun eigen site niet goedkoper zouden aanbieden dan op Booking.com. Dat mag niet, zegt het Hof.

Het Hof keek naar de zaak na vragen van de rechtbank in Amsterdam, of Booking.com de bepaling volgens Europese wetten mocht opleggen aan hoteleigenaren. Booking vond van wel, maar van het Hof mag het bedrijf deze "aanvullende beperkingen" volgens het mededingingsrecht niet opleggen.

De regels zijn volgens de Europese rechter niet "objectief noodzakelijk" voor het uitvoeren van de belangrijkste activiteiten van de boekingssite en staan niet in verhouding tot het doel dat Booking.com ermee wilde bereiken.

De reisgigant is teleurgesteld over het vonnis. Het bedrijf blijft van mening dat de maatregel noodzakelijk en proportioneel was.

Boete in Spanje

De Spaanse mededingingsautoriteit wilde het moederbedrijf van Booking.com deze zomer al een boete van 413 miljoen euro opleggen.

De waakhond concludeerde dat de site de afgelopen vijf jaar misbruik heeft gemaakt van zijn dominante positie in het land. Booking.com wil die straf aanvechten.

Pensioenfonds

Begin dit jaar kreeg Booking.com, dat in 1996 begon als Nederlandse start-up, ook al te maken met financiële tegenslag. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde dat de reiswebsite zich moest aansluiten bij een pensioenfonds voor de reisbranche.

Het bedrijf verzette zich daartegen, omdat het zich als internetbedrijf ziet. Maar het hof oordeelde dat de site voor het boeken van accommodaties en hotelovernachtingen toch vooral een reisagent is. Door die uitspraak heeft het bedrijf nog een kostenpost van 255 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl