Hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam ANP

Booking.com moet een boete van omgerekend 14,9 miljoen euro betalen aan de Russische overheid. Het Nederlandse reisplatform krijgt de boete vanwege misbruik van zijn machtspositie op de Russische markt, meldt de Russische toezichthouder FAS.

Het Nederlandse bedrijf ligt al langer onder het vergrootglas van de Russische mededingingsautoriteit. Die begon vorig jaar een onderzoek naar de activiteiten van Booking nadat een grote Russische werkgeversorganisatie een klacht had ingediend.

In dat onderzoek stelde de toezichthouder vast dat Booking aan hotels, pensions en herbergen contractvoorwaarden oplegde die niet door de beugel konden. De accommodaties mochten van Booking.com hun diensten ergens anders niet goedkoper aanbieden dan op de website van Booking.com.

De Russische toezichthouder zag dat als machtsmisbruik en vroeg Booking hiermee te stoppen. Dat deed het bedrijf niet. Als gevolg daarvan heeft de toezichthouder nu de miljoenenboete opgelegd.

"We zijn teleurgesteld over het besluit dat de FAS heeft genomen en wij zullen tegen de boete in beroep gaan", laat Booking in een reactie weten.

STER reclame