In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Provincie Utrecht mag wolf voorlopig nog niet vangen en zenderen

De wolf die in het bosgebied rond Austerlitz rondloopt, mag voorlopig niet gevangen, gezenderd en beschoten worden met een paintballgeweer. Dat heeft de rechter bepaald.

Dierenorganisaties spanden de zaak aan omdat deze middelen "buiten proportie" zouden zijn.

Vorige maand gaf de provincie er een vergunning voor af. De gedachte is dat de wolf beter in de gaten kan worden gehouden als het dier een zender draagt. Ook wil de provincie voorkomen dat hij contact blijft zoeken met mensen en honden.

De provincie ondernam deze actie naar aanleiding van een aantal incidenten tussen de wolf en mensen en honden. Het dier, dat bekend is onder nummer GW3237m, zocht de afgelopen maanden geregeld contact.

Experts verwachten dat de wolf door het vangen en zenderen schrikt, waardoor het dier in de toekomst bij mensen uit de buurt blijft. Zoekt de wolf toch weer contact, dan mag hij met paintballs beschoten worden, zo had de provincie bepaald.

Bij het vangen van de wolf mochten middelen worden ingezet die gewoonlijk verboden zijn, zoals vangklemmen met zachte rubberen banden, verdovingswapens en een paintballgeweer. Maar daar heeft de rechter nu een streep door gezet.

Volgens de rechtbank heeft de provincie onvoldoende onderbouwd dat het nodig is om in te grijpen met de voorgestelde middelen. "Daarom kan ook niet goed worden beoordeeld of er nog andere bevredigende oplossingen zijn", aldus de rechtbank.

De rechter moest uitspraak doen omdat dierenbeschermingsorganisaties hadden gevraagd de vergunning voorlopig op te schorten in afwachting van de bezwaarprocedure die nog loopt bij de provincie. Dat duurt naar verwachting nog tot begin december.

Provincie betreurt uitspraak

De provincie Utrecht laat in een reactie weten de uitspraak te betreuren. "De provincie was graag snel opgetreden tegen deze wolf met probleemgedrag om nieuwe, ernstige incidenten te voorkomen."

De provincie gaat de uitspraak en de overwegingen van de rechter bestuderen. Ook zal gedeputeerde Mirjam Sterk (Natuur) weer contact opnemen met de staatssecretaris. De provincie vindt dat de mogelijkheden om in te grijpen bij wolven te beperkt zijn en zegt dat landelijke wetgeving nodig is.

Verder blijft het advies op de Utrechtse Heuvelrug van kracht: houd honden aangelijnd en ga niet met kleine kinderen het bos in.

Advertentie via Ster.nl