Een wolf op de Veluwe
NOS NieuwsAangepast

DNA-onderzoek bevestigt: wolf weer betrokken bij incident met kind

Bij het incident in het bosgebied in Austerlitz waarbij vorige week woensdag een meisje omver werd geduwd, was weer een wolf betrokken. Dat blijkt uit DNA-onderzoek dat in opdracht van de provincie Utrecht is uitgevoerd.

Bij een ander incident met een kind in Leusden, half juli, werden ook al DNA-sporen van een wolf aangetroffen op de kleding die het kind droeg. Of de wolf die in Austerlitz een kind omver duwde dezelfde was als die in Leusden, moet nadere analyse uitwijzen.

Kort na het incident gaven de provincie Utrecht en de gemeenten Leusden, Zeist, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug het dringende advies om niet naar de bossen van de Utrechtse Heuvelrug te komen met kleine kinderen. Daarnaast wordt geadviseerd honden aan te lijnen en in de buurt te houden.

Bij Zeist was er gisteren opnieuw een incident tussen een wolf en een hond die niet aangelijnd zou zijn. Een dierenarts constateerde een bijtwond bij de hond.

Om te bepalen of een 'probleemwolf' het kind in Austerlitz omver heeft geduwd, heeft de provincie Utrecht wolvenexperts van de Zoogdiervereniging gevraagd het gedrag van de wolf richting het kind te duiden. Ook keken ze, vanwege eerdere incidenten, naar de rol van een loslopende hond.

Na onderzoek concludeert de Zoogdiervereniging dat de desbetreffende wolf problematisch gedrag vertoont, maar dat het dier geen probleemwolf is.

De provincie heeft een aanvraag voor een vergunning voor het vangen, zenderen en weer schuw maken van de wolf in behandeling. Daarnaast wordt een aanvraag voor afschot voorbereid.

Landgoed langer dicht

Het landgoed Den Treek bij Leusden, dat sinds 18 juli voor een deel is gesloten omdat er een wolvenpaar met welpen leeft, blijft tot en met 1 september dicht. De burgemeester van Leusden heeft besloten het toegangsverbod via een noodbevel te verlengen.

De afsluiting volgde na meerdere incidenten met een wolf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl