Oranje onder 20 bereikt halve finales WK na strafschoppen tegen gastland Colombia

Het Nederlands elftal voor voetbalsters tot 20 jaar heeft de halve finales van het WK bereikt. In een volgepakt Estadio Pascual Guerrero in Cali (37.382 toeschouwers) sleepte Oranje er een verlenging uit door tegen gastland Colombia tweemaal van een achterstand terug te komen (2-2).

Uiteindelijk werd het duel beslist via strafschoppen. Nederland won de serie, mede door twee reddingen van keepster Femke Liefting, met 3-0.

In de halve eindstrijd is Japan, dat regerend wereldkampioen Spanje uitschakelde (1-0), de tegenstander. De andere wedstrijd om een finaleplaats gaat tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea.

Fleur Stoit had in de eerste helft met het hoofd 1-1 gemaakt nadat Karla Torres het thuispubliek al vroeg in de kwartfinale had laten juichen. Voor 38.000 toeschouwers sloeg Torres in de tweede helft opnieuw toe met een bekeken schot van randje zestien.

• AFP
    Karla Torres
  • EPA
    Fleur Stoit

Oranje, gecoacht door voormalig international Roos Kwakkenbos (33), bestaat volledig uit speelsters die nog actief zijn in de eredivisie. De ploeg geeft niet zomaar op, wat ook al was gebleken in de na verlenging gewonnen achtste finale tegen Frankrijk (2-1).

Christina Weiman knokte zich naar de 2-2 tegen Colombia. In de 85ste minuut werkte de invalster zich tussen drie verdedigers door en schoot ze uit een moeilijke hoek binnen. In de lange blessuretijd en verlenging werd niet gescoord.

Met dank aan de reddingen van aanvoerder Liefting, en de gemiste penalty van Liz Osorio (over), had Oranje genoeg aan rake strafschoppen van Djoeke de Ridder, Fieke Kroese en Nayomi Buikema.

De halve finale tegen Japan wordt op de Colombiaanse woensdagavond gespeeld in Cali. De finale is zondag in Bogotá. Op het vorige WK in deze leeftijdscategorie werd Nederland vierde.