20 Oranje-talenten onder 20
NOS Voetbal

De toekomst van Oranje: twintig grote talenten van Nederland anno 2023

  • Rivkah op het Veld

    verslaggever NOS Sport

  • Rivkah op het Veld

    verslaggever NOS Sport

Het Nederlands elftal heeft dit jaar onder bondscoach Andries Jonker weer de weg naar boven gevonden. Een groep met wereldsterren én jonge talenten. Maar wie zijn de speelsters die het stokje over een aantal jaar moeten overnemen?

Samen met kenners en trainers stelden we een lijst op van grote talenten in het Nederlandse voetbal. Twintig speelsters, in willekeurige volgorde, geboren op of ná 1 januari 2004.

Wieke Kaptein (18 jaar, Chelsea - verhuurd aan FC Twente)

Je zal maar 15 jaar oud zijn als je je eerste profcontract tekent. 17 als je met het Nederlands elftal naar een WK gaat én wordt gekozen tot een van de negen beste talenten van de wereld. En 18 als je tekent bij Chelsea.

Wieke Kaptein

Wieke Kaptein is uniek, dat is duidelijk. Bij FC Twente nog een halfjaar de "motor op het middenveld" volgens de bondscoach, voordat ze naar Chelsea vertrekt. Als ze zich daar net zo makkelijk aanpast aan het niveau en de groep als bij Oranje, komt het wel goed met Kaptein.

Rosa van Gool (19 jaar, Ajax)

De aandacht bij Oranje gaat al snel naar de dribbels van Martens en Brugts of de doelpunten van Miedema, in plaats van naar het inzicht en loopvermogen van Jackie Groenen. Zo is het ook een beetje met Rosa van Gool.

Sinds dit seizoen vast in de basis bij Ajax, nu al een echte leider op het middenveld. Ze kan zowel als controleur als op tien spelen, waar ze inzicht laat zien en verdedigend een hoop dichtloopt.

Bo van Egmond (17 jaar, PEC Zwolle)

Bo van Egmond vond het "wel pittig", zei ze, toen ze vorig jaar overstapte van amateurclub VVOP naar PEC Zwolle. Wij, kijkers en voetbalvolgers, merken daar weinig van.

Bo van Egmond in duel met Liz Rijsbergen van FC Twente

De aanvalster maakte dit seizoen zes doelpunten in elf wedstrijden. Ze was dit najaar zelfs even topscorer van de eredivisie. Mede dankzij de doelpunten en dribbels van Van Egmond (en de skills van haar teamgenoten in deze lijst) staat PEC in de winterstop knap vierde in de eredivisie.

Femke Liefting (18 jaar, AZ)

Oranje is de komende jaren in veilige handen bij Daphne van Domselaar. Steeds vaker zien we dat een traject als het hare 'normaal' wordt: op jonge leeftijd het keepersvak kiezen en vroeg beginnen met de bijbehorende training. Daardoor gaat het niveau van doelvrouwen snel omhoog. Femke Liefting is er nog zo'n voorbeeld van.

Femke Liefting

Liefting keept al sinds de F'jes, werd op haar twaalfde gescout door Telstar en laat haar explosiviteit en talent als meevoetballende keepster nu zien bij AZ en Oranje onder 19.

Veerle Buurman (17 jaar, PSV)

Ze kan "meedogenloos verdedigen" werd ons verteld over Veerle Buurman. Zelf zegt ze "hard" te zijn. Eigenschappen die Stefanie van der Gragt jarenlang de rots in de branding bij Oranje maakten.

PSV wilde Buurman graag hebben, zelf besloot ze nog een jaartje bij de amateurs te blijven en haar schooldiploma te halen. Afgelopen zomer ging ze alsnog naar Eindhoven en mocht ze zelfs een heuse afscheidswedstrijd spelen tegen haar oude jongensteam bij sc Bemmel.

Lily Yohannes (16 jaar, Ajax)

Voor het eerst staat er een speelster in deze lijst waarvan we niet weten of ze ooit voor Oranje wíl spelen. Lily Yohannes is geboren in de VS, kwam een paar keer uit voor Amerikaanse jeugdteams en heeft (nog) geen Nederlands paspoort. Toch vroeg de KNVB haar laatst alvast een keer mee te trainen met Oranje onder 19.

Toptalent Yohannes (16) straalt bij Ajax op hoogste podium: 'Hard voor gewerkt'

Yohannes pakte in no time een basisplaats op het middenveld van Ajax en werd de jongste speelster ooit in de Champions League. Als ze zo'n indruk blijft maken, zal ze binnenkort een pittige keuze moeten maken tussen haar geboorteland en haar thuisland.

Eva Oude Elberink (17 jaar, FC Twente)

Geboren in Oldenzaal, in de jeugd met de jongens van Quick '20 spelen en dan in de C1 de overstap maken naar FC Twente. Wat je hier leest is de korte biografie van superster Jill Roord, maar ook die van de 17-jarige Eva Oude Elberink.

Hoe de rest van die biografie eruit gaat zien is even afwachten. Oude Elberink zit nog zo'n 100 interlands en 250.000 Instagram-volgers van haar dorpsgenoot af. Ze is balvast en sterk en - niet onbelangrijk voor een spits - heeft een neusje voor de goal.

Lotte Keukelaar (18 jaar, Ajax)

Toen Ajax in november kansloos van AS Roma verloor in de Champions League, viel er weinig positiefs te noteren. Behalve één invalbeurt, die van Lotte Keukelaar.

Lotte Keukelaar passeert Bayern-speelster Giulia Gwinn

De buitenspeelster had, op z'n Amsterdams gezegd, 'schijt' aan de ervaren internationals tegenover zich en begon de ene na de andere dribbel. Ze heeft iets explosiefs, iets onvoorspelbaars en dus iets waar de gemiddelde toeschouwer graag naar kijkt. Zelf kijkt ze overigens vooral naar boeken: ze studeert Engelse taal en literatuur aan de Universiteit van Amsterdam.

Danique Noordman (19 jaar, Ajax)

Danique Noordman was al drie jaar basisspeelster bij PEC Zwolle toen ze afgelopen zomer, 19 jaren jong, voor Ajax tekende.

In Amsterdam is de aanvallende middenvelder nog niet altijd zeker van een basisplaats, maar dat ze talent heeft, viel ook in Zeist op. Toen Wieke Kaptein in oktober geblesseerd raakte, vroeg bondscoach Andries Jonker aan Noordman of ze kon aansluiten bij het Nederlands elftal.

Ziva Henry (19 jaar, Feyenoord)

Over de prestaties van Feyenoord kunnen we het beter niet al te lang hebben. De club gaat de winterstop in als op twee na laatste van de eredivisie. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er in Rotterdam-Zuid geen talent rondloopt.

Ziva Henry

Ziva Henry maakte bij Oranje onder 20 indruk. Toen coach Jessica Torny van dat team overstapte naar Feyenoord, haalde ze toen-nog-Ajacied Henry naar Rotterdam.

Ilse Kemper (17 jaar, PEC Zwolle)

In de categorie mooie clubnamen: Rohda, Recht Op Het Doel Af. Die amateurclub uit Overijssel ruilde Ilse Kemper in 2021 in voor PEC.

Kemper is een balvaste linkermiddenvelder met veel loopacties. Haar grote droom, natuurlijk: uitkomen voor het grote Oranje. Vooralsnog speelt ze in de onder 19.

Hanna Huizenga (18 jaar, Fortuna Sittard)

FC Twente was vorig seizoen onverslaanbaar. Maar na veertien competitiezeges op rij was het de pas 17-jarige Hanna Huizenga die daar in het shirt van Fortuna Sittard een eind aan maakte.

Hanna Huizenga

Huizenga was van het noorden van Nederland (sc Heerenveen) naar het zuiden verhuisd toen Fortuna belde dat het een vrouwenteam begon. Al van jongs af aan doorloopt de aanvalster alle jeugdteams van Oranje, met als voorlopig hoogtepunt een plek in de halve finales op het EK onder 19, afgelopen zomer.

Ranneke Derks (15 jaar, PSV)

Het jongste talent op deze lijst is deze aanvalster van pas 15 jaar oud. Piepjong dus, maar haar naam wordt al hier en daar genoemd door kenners.

Ranneke Derks trainde een tijdje mee bij PSV en dat beviel: afgelopen zomer verliet ze haar amateurclub en nu maakt ze officieel deel uit van Jong PSV.

Danique Tolhoek (18 jaar, Ajax)

Deze Zeeuwse Ajacied weet heel goed hoe ze doelpunten moet maken. In oktober maakte ze bij Oranje onder 19 binnen een kwartier een hattrick tegen de Faeröer. Aan het eind van de wedstrijd stond de teller op vijf. Eenmalige uitschieter? Nee, hoor. Tolhoek maakte dit seizoen zestien doelpunten bij de onder 19. Dat is de helft van het totaal.

In de Champions League zie je haar trouwens met een ander kapsel dan in andere wedstrijden. Teamgenoot Milica Keijzer vlecht dan haar haren in, speciaal voor de Europese avonden.

Zoë Zuidberg (16 jaar, PEC Zwolle)

Dat PEC de toekomst heeft, is wel vaker het geval. De club uit Zwolle is elk jaar goed vertegenwoordigd in nationale jeugdelftallen en in de talentenlijst. Dit keer met vier speelsters.

Zoë Zuidberg na haar goal tegen Ajax op 10 november

De razendsnelle Zoë Zuidberg is er één van. Vaste waarde als buitenspeelster in Zwolle, met op de andere vleugel Bo van Egmond. Zuidberg scoort met regelmaat, zowel bij PEC als bij de Oranje-jeugd.

Daliyah de Klonia (18 jaar, Ajax)

Nóg een Ajacied? Ja, het is weleens anders geweest, maar de club uit Amsterdam is dit jaar hofleverancier van deze lijst. Het resultaat van goede (jeugd)scouting en de opleiding op De Toekomst. Daliyah de Klonia voetbalde zoals veel speelsters in deze lijst tot haar 16de bij de jongens.

Daarna kon de snelle vleugelverdediger naar de club waarvan ze altijd al posters op haar kamer had hangen. Aanvallend gezien moet ze het vooral van haar voorzetten hebben, maar onlangs maakte ze ook haar eerste doelpunt in het eerste van Ajax.

Rose Ivens (16 jaar, FC Twente)

Aanvallende speelsters genoeg in deze lijst. En als er één ploeg is die goed kan aanvallen in Nederland, dan is het FC Twente wel. De club die Renate Jansen als clubicoon heeft, maar waarvoor ook Jill Roord (Manchester City) en Fenna Kalma (VfL Wolfsburg) jarenlang speelden.

Een nieuw aanvallend talent: Rose Ivens. Gisteren pas 16 jaar geworden, snel en handig op het veld. Het liefst als linksbuiten of als nummer 10.

Kealyn Thomas (18 jaar, PSV)

De vurige wens van PSV om mee te doen in de strijd om de landstitel lijkt voorlopig niet uit te komen. Maar er komt wel veel talent door in Eindhoven.

Kealyn Thomas in duel met Wieke Kaptein

Kealyn Thomas bijvoorbeeld. Een vaardige middenvelder die - om het maar in voetbaltermen te houden - comfortabel is aan de bal. Ze speelt vooral bij Jong PSV, maar maakte dit najaar ook haar debuut in het eerste.

Isa Kardinaal (18 jaar, Ajax)

Toen Isa Kardinaal twee jaar geleden op deze lijst stond, had ze net haar debuut voor Ajax gemaakt. Nu is de centrale verdediger een enkelblessure verder, maar ook heel wat ervaring rijker.

Kardinaal heeft een goede pass tussen de linies en is tactisch sterk. Dit seizoen moet ze het in de eredivisie vaak met invalbeurten doen, maar ze heeft ook wel in de basis bij Champions League-wedstrijden gestaan.

Inske Weiman (17 jaar, PEC Zwolle)

Dat er zo veel jong PEC-talent is, heeft volgens Inske Weiman een simpele reden: "Jong genoeg is oud genoeg", vinden ze in Zwolle. Weiman is bij Oranje onder 19 een van de vele 'Blauwvingers', zoals de bijnaam voor Zwollenaren luidt. Ze is ook de vaste rechtsback bij PEC, al speelde ze vorig jaar nog vooral in de aanval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl