Een ondergelopen straat in het dorpje Lipova-Lazne in Polen.
NOS Nieuws

Oostenrijk zet zich schrap voor overstroming dam, leger Tsjechië zet helikopters in

In de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk kan het stuwmeer Ottenstein am Kamp elk moment overstromen. Het crisisteam in de regio verwacht dat het water in de loop van de middag over de muur van het meer zal stromen. Het leger staat klaar om hulp te verlenen.

In de omgeving van het meer wordt een vloedgolf verwacht. "De situatie zal zeker verslechteren", zegt de burgemeester van het plaatsje Gars, stroomafwaarts van de rivier de Kamp. In de hele deelstaat zijn bewoners van 1100 huizen geëvacueerd. De deelstaat in het noordoosten van het land is uitgeroepen tot rampgebied.

Midden-Europa wordt geteisterd door hevige regenval, die naar verwachting de komende dagen zal aanhouden. Gebieden in Roemenië, Polen, Tsjechië en Oostenrijk kampen met overstromingen.

Zes mensen zijn om het leven gekomen. Gisteren overleden vier mensen in Roemenië, vandaag was er ook in Polen een dodelijk slachtoffer. In Oostenrijk verdronk een brandweerman.

'Overstromingstoerisme'

Zowel de Poolse premier Tusk als de Tsjechische premier Fiala roept zijn burgers dringend op instructies van de hulpdiensten op te volgen. Sommige mensen in Tsjechië weigeren hun woning te verlaten. "Hiermee brengen ze niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook hulpverleners die hen moeten redden als de situatie verslechtert", aldus premier Fiala van Tsjechië.

Tusk herhaalde zijn oproep aan inwoners van het gebied zichzelf in veiligheid te brengen:

Grote overlast in Polen door noodweer, premier Tusk verwacht meer evacuaties

Het Tsjechische leger heeft twaalf helikopters beschikbaar gesteld om te helpen bij evacuaties.

In de Tsjechische stad Opava roepen de autoriteiten mensen op het kolkende water niet op te zoeken. "Overstromingstoerisme maakt het werk van hulpdiensten nog ingewikkelder", waarschuwt een woordvoerder. Burgemeester Tomáš Navrátil zegt tegen een Tsjechische radiozender dat de situatie ernstiger is dan tijdens de laatste grote overstromingen in 1997, die bekendstaan als "de overstromingen van de eeuw".

Stroomuitval

In de regio Jeseník is de politie op zoek naar vier vermisten. Drie van hen kwamen met hun auto terecht in een rivier. De vierde vermiste werd volgens een lokale nieuwssite meegesleurd terwijl hij aan het puinruimen was.

In Tsjechië zitten een kwart miljoen mensen zonder stroom. Ook in drie districten in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn meldingen van stroomuitval.

Beeld uit Jesinik, in het noordoosten van Tsjechië

In Duitsland is de situatie relatief rustig. In de deelstaat Beieren zijn hier en daar straten en kelders ondergelopen. De verwachting is dat het water in rivieren en beken verder zal stijgen, maar er worden geen grootschalige overstromingen verwacht.

In Dresden, in de deelstaat Saksen, zijn de belangrijkste sloopwerkzaamheden van de gedeeltelijk ingestorte Carolabrug over de Elbe net op tijd klaar. Een deel van de brug ligt overigens nog wel in de rivier.

Ook in de Oostenrijkse Alpen komt het met bakken uit de hemel, maar dan in de vorm van sneeuw. In hooggelegen gebieden ligt tot wel 1,5 meter sneeuw.

In het skigebied Hochkeil in de regio Hochkönig bij Salzburg werd de "unieke kans" benut om in september al de skilift in gebruik te nemen, zo is te zien op de Facebookpagina van het skigebied.

Wel zal vanwege stijgende temperaturen het lawinegevaar in de loop van de dag toenemen, zegt de lawinewaarschuwingsdienst van Salzburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl