Ondergelopen straten in Glucholazy, in het zuiden van Polen
NOS NieuwsAangepast

Noodweer Midden-Europa: dode in Polen, brandweerman omgekomen in Oostenrijk

Het noodweer in Midden-Europa leidt in meerdere landen tot grote overlast. In zowel Polen als Oostenrijk is een dode gemeld. Hulpdiensten komen op sommige plekken moeilijk bij mensen in nood.

Na een bijeenkomst met het crisisteam meldde de Poolse premier Donald Tusk vanochtend dat in het zuidwesten een persoon is verdronken. In het gebied, aan de grens met Tsjechië, brak vannacht een dam door. Het is onduidelijk of de persoon is overleden als gevolg van de doorbraak.

Tusk herhaalde zijn oproep aan inwoners van het gebied zichzelf in veiligheid te brengen:

Grote overlast in Polen door noodweer, premier Tusk verwacht meer evacuaties

In de deelstaat Neder-Oostenrijk, ten noorden van Wenen, is een brandweerman om het leven gekomen. "We rouwen diep om hem", zegt gouverneur Johanna Milk-Leitner tegen de pers. "We beleven moeilijke, dramatische uren in Neder-Oostenrijk. Voor velen zullen dit de moeilijkste uren van hun leven zijn."

Rampgebied

De hele deelstaat is inmiddels uitgeroepen tot rampgebied. Talloze beken zijn buiten hun oevers getreden en op sommige plaatsen bestaat het risico op aardverschuivingen. De brandweer heeft daar afgelopen nacht meerdere mensen geëvacueerd die vastzaten in hun huizen. In Wenen zijn uit voorzorg enkele metrolijnen gesloten.

Verwacht wordt dat de Donau in Oostenrijk gaat overstromen. Dat gebeurt normaal gesproken maar eens in de dertig jaar. Ook het stuwmeer Ottenstein am Kamp, in het noorden van het land, dreigt te overstromen. Volgens bondskanselier Nehammer wordt de situatie steeds erger. Het leger staat klaar om hulp te verlenen.

Helikopter

In het noordoosten van Tsjechië zijn duizenden mensen geëvacueerd. In de regio Jeseník is de politie op zoek naar vier vermisten. Drie van hen kwamen met hun auto terecht in een rivier. De vierde vermiste zou volgens een lokale nieuwssite zijn meegesleurd terwijl hij aan het puinruimen was.

De burgemeester van de gelijknamige stad Jeseník zegt tegen een plaatselijke nieuwssite dat alles onder water staat. "Het water neemt ook auto's mee. De brandweer heeft geen kans meer om mensen te helpen die nu om evacuatie vragen. Zelfs de helikopter kan niet vliegen vanwege het weer. Bewoners die dat kunnen, moeten hun toevlucht zoeken op hogere verdiepingen."

In Roemenië kwamen gisteren zeker vier mensen om het leven door overstromingen. Dorpen liepen daar onder water:

Dorpen in Roemenië, Tsjechië en Polen onder water na noodweer

Ook uit Duitsland komen de eerste berichten van wateroverlast door het noodweer. In de zuidelijke deelstaat Beieren zijn straten overstroomd en kelders ondergelopen.

Voorzichtig goed nieuws kwam er uit Dresden. Afgelopen woensdag stortte daar de Carolabrug in, waarbij veel puin in de rivier terechtkwam. De vraag was of de sloopwerkzaamheden afgerond konden worden voordat het noodweer aankwam.

Volgens Der Spiegel zijn de belangrijkste werkzaamheden eerder dan gepland voltooid. De brandweer verwachtte daar tot vanavond druk mee te zijn. Een deel van de brug ligt nog wel steeds in de Elbe.

Het uitzonderlijke weer in Midden-Europa wordt veroorzaakt door het water in de Middellandse Zee, dat al maanden heel erg warm is. Al dat vocht is met een grote boog uiteindelijk in het midden van Europa terechtgekomen tussen twee hogedrukgebieden in", zegt weerman Peter Kuipers Munneke. "Dat betekent dat het lagedrukgebied nergens heen kan. Het ligt daar ingeklemd, ook nog eens tussen bergen, het blijft dus maar doorregenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl