Bezoekers van de Thaise dierentuin bij Moo Deng
NOS Nieuws

Viraal babynijlpaard lastiggevallen door bezoekers van Thaise dierentuin

Een jong dwergnijlpaard zorgt voor kopzorgen in een Thaise dierentuin. Moo Deng, zoals het nijlpaardje heet, wordt lastiggevallen door bezoekers, die allemaal dolgraag een glimp van het beest willen opvangen. De dierentuin neemt nu maatregelen om het kalfje te beschermen.

Moo Deng, wat zoiets betekent als stuiterend varken, werd twee maanden geleden geboren in de Khao Kheow Open Zoo, een grote dierentuin in het oosten van Thailand. Een paar weken na haar geboorte begon een van haar verzorgers met het maken en plaatsen van schattige en grappige video's van het babynijlpaard.

De video's waren een hit: binnen een mum van tijd volgden miljoenen mensen wereldwijd het wel en wee van Moo Deng. Het TikTokaccount waar de video's op verschijnen heeft al meer dan 2,5 miljoen volgers.

Dwergnijlpaard Thaise dierentuin te populair

Bezoekersaantallen zijn sinds de geboorte van het kalfje verdubbeld, aldus de dierentuin. Moo Deng is zelfs zo populair dat ze een eigen kledinglijn heeft. Fans kunnen een blouse en een broek kopen met tekeningen van het nijlpaardje erop. En ook merken spelen in op de hype. Make-upmerk Sephora deelt hoe je "net zulke superschattige zachtroze wangetjes kunt krijgen als de legendarische Moo Deng".

Maar de directeur verzoekt het publiek nu dringend om zich te gedragen. Omdat de bezoekers Moo Deng allemaal in actie willen zien proberen ze het dier, dat veel slaapt, te wekken door dingen naar haar te gooien. In deze video is bijvoorbeeld te zien hoe een bezoeker water op het beest gooit.

"Dit gedrag is niet alleen wreed, maar ook gevaarlijk", zegt de directeur. "We moeten deze dieren beschermen en ervoor zorgen dat ze in een veilige omgeving kunnen leven." Ook kondigde de directeur veiligheidsmaatregelen aan. Zo zijn er bewakingscamera's geplaatst en overweegt de dierentuin juridische stappen als mensen zich niet weten te gedragen.

Bedreigde diersoort

Dwergnijlpaarden vormen een bedreigde diersoort en leven van nature in Afrika. Daar lopen er naar schatting zo'n 3000 vrij rond, hoewel dat door onderzoekers niet bewezen kan worden. De beesten laten zich absoluut niet graag zien.

Dwergnijlpaarden worden zo'n 80 centimeter hoog, 1,5 meter lang en wegen tussen de 160 en 275 kilo. Ter vergelijking: een gewoon nijlpaard kan 1,65 meter hoog en 3000 kilo zwaar worden. Dwergnijlpaarden worden ongeveer 50 jaar oud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl