Het podium, van links naar recht: Ellen van Dijk, Lotte Kopecky en Christina Schweinberger
NOS Wielrennen

Kopecky laat Van Dijk volstrekt kansloos in EK-tijdrit voor eigen publiek

Bij de Olympische Spelen van Parijs lukte het niet, maar bij de EK wielrennen voor eigen publiek heeft Lotte Kopecky wel de tijdrit gewonnen. De Belgische versloeg op de eerste dag van het evenement de Nederlandse Ellen van Dijk (zilver) en de Oostenrijkse Christina Schweinberger (brons).

Kopecky reed de volledig vlakke 31,3 kilometers van Heusden-Zolder naar Hasselt 43 seconden sneller dan Van Dijk, die weer 19 seconden sneller was dan Schweinberger. De andere Nederlandse deelneemster, Riejanne Markus, finishte als vierde, op twee seconden van het brons.

Op bekende bodem nam Kopecky woensdagmiddag revanche op haar mislukte olympische tijdrit, waarin ze mikte op een medaille, maar ten val kwam en als zesde eindigde.

Sterke Kopecky laat Van Dijk volstrekt kansloos in tijdrit op EK wielrennen

De Zwitserse Europees kampioene van de laatste drie jaar, Marlen Reusser, was niet aanwezig. En dus rook Van Dijk, die al vier keer eerder Europees kampioen en tweemaal wereldkampioen was geworden, een kansje.

Van Dijk reed met haar vierde EK-zilver sneller dan landgenoot Markus en dwong daarmee een startplek af in de tijdrit op de WK in Zürich over elf dagen. Daar mag maar één Nederlandse renster starten.

Zwangerschap en enkelbreuk

Over haar rit was Van Dijk tevreden, gezien de afgelopen periode. "Ik ben het hele jaar bezig met terugkomen. Eerst na mijn zwangerschap en toen een enkelbreuk, dat is mijn jaar. Op dit moment is mijn niveau prima, maar niet op mijn allerbest. En dat is wel nodig om Kopecky te kunnen verslaan."

Kopecky toonde tussen Heusden-Zolder en Hasselt aan dat zij in topvorm is en een van de grote kanshebbers voor de wereldtitel tijdrijden. Op het vlakke, soms winderige parcours, die de eerste honderden meters over het racecircuit van Zolder liepen, zette Kopecky op alle tussenmetingen de snelste tijd neer.

Na 10 kilometer was het verschil met Van Dijk een kleine twee seconden en na 19 kilometer was het verschil op het tweede meetpunt al opgelopen naar vijftien seconden. Het laatste deel liep Kopecky ver uit: op de streep bleek dat ze bijna een kilometer per uur harder had gefietst en dat de Belgische bijna 45 seconden sneller fietste dan Van Dijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl