Betogers zijn de Senaatzaal in Mexico-Stad binnengetrokken
NOS Nieuws

Demonstranten dringen Mexicaanse Senaat binnen en houden beladen stemming tegen

Honderden Mexicaanse demonstranten zijn tijdens een verhit debat over omstreden hervormingen van het rechterlijk systeem de Senaat in de hoofdstad binnengedrongen. Daarop besloot de voorzitter de vergadering te beëindigen, waardoor de stemming over het voorstel uitbleef.

De betogers willen dat de plannen, zoals het publiekelijk kiezen van rechters, van tafel gaan. "Het rechtssysteem zal niet omvallen", scandeerden de met Mexicaanse vlaggen wapperende demonstranten, onder wie gerechtelijk medewerkers en rechtenstudenten.

De demonstranten gingen het parlementsgebouw binnen na berichten dat de partij van president López Obrador genoeg stemmen zou hebben verzameld om het voorstel aangenomen te krijgen. Een derde benodigd oppositielid zou zijn overtuigd voor te stemmen en daarmee voor een meerderheid zorgen. Eerder deze week stemde de Kamer van Afgevaardigden, de Mexicaanse Tweede Kamer, al in.

Chaos in het Mexicaanse parlement na de bestorming:

Demonstranten bestormen parlement Mexico

Meer macht voor drugskartels

In Mexico zijn al weken protesten gaande tegen de voorgenomen hervorming van de scheidend president, die komende maand het stokje overdraagt aan partijgenoot Sheinbaum. Zo'n 1700 rechters hebben drie weken geleden voor onbepaalde tijd hun werk neergelegd, evenals duizenden rechtbankmedewerkers.

Een betoger in Mexico-Stad spreekt zich uit tegen de voorgenomen hervorming

Zij vrezen dat machtige drugskartels meer invloed kunnen gaan uitoefenen op het gerechtelijk systeem als de bevolking rechters gaat kiezen. De georganiseerde misdaad zou bijvoorbeeld het stemgedrag van mensen kunnen sturen, waarschuwen ze. Ook bestaat de angst dat de politiek bij gekozen, mogelijk onervaren rechters een grotere invloed op de rechterlijke macht gaat krijgen.

Ze wijzen daarbij op aanvaringen tussen López Obrador en de rechterlijke macht. Zo heeft de huidige president het hooggerechtshof eerder beschuldigd van het bevoordelen van criminelen zonder daarvoor bewijs te leveren. Ook haalde hij uit naar individuele leden van het hof nadat zij tegen eerdere hervormingsplannen van hem hadden gestemd.

Handelsrelaties

Ondanks internationale druk om de plannen aan te passen, onder andere van het mensenrechtenorgaan van de VN, houdt de Mexicaanse regering vast aan de aanpassingen van het rechterlijk systeem. Toen de ambassadeur van de VS vorige maand aangaf dat de handelsrelatie tussen de buurlanden onder druk komt te staan door het plan, deed López Obrador dat af als bemoeienis met binnenlandse aangelegenheden.

Een paar uur na de onderbreking hervatte de Senaat het debat over de voorstellen. De stemming staat voor morgen gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl