NOS SportAangepast

Sinner naar US Open-finale na zege op Draper, Fritz tegenstander

Sinner finalist US Open na zege op zieke Draper

Jannik Sinner heeft de finale van de US Open bereikt. De Italiaanse nummer één van de wereld versloeg in New York de Brit Jack Draper (nummer 25) met 7-5, 7-6 (3), 6-2 in een duel waarin beide spelers worstelden met fysieke klachten.

Sinner speelt in de finale tegen de Amerikaan Taylor Fritz. Fritz won vannacht in vijf sets van zijn landgenoot Frances Tiafoe. Het is de eerste keer in vijftien jaar dat er een Amerikaan in de finale van de US Open staat.

Draper hield tegen Sinner de punten kort, serveerde vaak sterk, maar een teveel aan dubbele fouten kostte hem de eerste set. Draper, die voor het eerst de halve finale van een grandslamtoernooi speelde, voelde zich niet lekker in het warme New York. De eerste set ging met 7-5 naar Sinner.

Dubbele time-out

De verschillen bleven in de tweede set heel klein. Draper had wel iets meer moeite zijn servicegames te behouden, maar werkte zich steeds uit de nesten, ook al had hij hevig zwetend zichtbaar moeite met het klamme weer.

Aan het einde van de tweede set moesten beide spelers een medische time-out nemen. Sinner verloor tijdens een lange rally de balans, waarna hij op zijn linkerhand terechtkwam. De Italiaan was aangeslagen en greep naar zijn pols, nadat hij het punt nog wel had gemaakt. Draper gaf op hetzelfde moment voor de tweede keer over op de baan.

Sinner haalde de set binnen via een tiebreak. Hij speelde even niet meer soepel, maar zijn services bleven verwoestend en later liep het weer als normaal bij de Italiaan. Met name bij Draper was de vermoeidheid op zijn gezicht af te lezen.

De derde set werd een makkelijke prooi voor Sinner.

Fritz troeft landgenoot af

Later in de nacht rekende Taylor Fritz af met Frances Tiafoe: 4-6, 7-5, 4-6, 6-4, 6-1. Fritz en Tiafoe, beiden 26 jaar oud, zijn al sinds hun vroege tienerjaren rivalen en troffen elkaar voor de achtste keer op de tour. De laatste had alleen hun eerste ontmoeting in 2016 gewonnen.

Tiafoe benutte zijn eerste twee kansen. Fritz blonk uit in set twee (stond één punt af op eigen opslag en tekende voor vijftien winners en drie missers), maar moest lang wachten op breakpoints.

Fritz in vijf sets voorbij aan landgenoot Tiafoe

Fritz kreeg na de gewonnen tweede set lange tijd geen kansen meer en dat frustreerde hem. Mopperend zocht hij steun en zijn coach beet hem toe: "Blijf positief, je doet nog altijd mee."

En dat bleek: in de vierde set werd het voor de eerste keer deuce toen Tiafoe op 4-5 zijn tweede dubbele fout op rij sloeg. Met een mispeer en een bal in het net schonk hij Fritz de vierde set, waarna de vijfde een formaliteit werd.

Eerste sinds Roddick

Fritz is eerste de Amerikaanse finalist op de US Open sinds 2006. Andy Roddick verloor toen van Roger Federer. Roddick was ook de laatste grandslamfinalist uit de VS; in 2009 was Federer te sterk op Wimbledon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl