Ridouan Taghi
NOS NieuwsAangepast

Taghi verplaatst binnen EBI, zit op zelfde afdeling als andere Marengo-veroordeelde

Ridouan Taghi is eind juli verplaatst naar een andere afdeling binnen de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. In dit deel zitten ook veroordeelden als Saïd R. en Willem Holleeder.

Taghi werd in februari, samen met Saïd R. en Mario R. veroordeeld tot levenslang in het veelbesproken Marengo-proces. Saïd R. wordt gezien als de rechterhand van Taghi.

De detentieadvocaat van Taghi bevestigt de overplaatsing, maar is verbaasd. Normaal gesproken adviseert het OM om medeverdachten gescheiden te houden en ze niet in hetzelfde complex te zetten als het proces nog bezig is. Zowel Saïd R. als Ridouan Taghi is in hoger beroep gegaan tegen de levenslange gevangenisstraf.

Zoon

De EBI had speciaal voor Taghi's komst een extra vleugel gebouwd met een eenpersoonsafdeling, de E1, zodat hij volledig afgesloten van de andere gevangenen zijn straf kon uitzitten.

De verplaatsing heeft te maken met de komst van Faissal Taghi, Ridouan's 23-jarige zoon. Die werd eind juli aan Nederland uitgeleverd nadat hij was opgepakt in Dubai. Hij wordt ervan verdacht het criminele netwerk van zijn vader te hebben voortgezet, en zit nu in de E1 in plaats van zijn vader.

De advocaat zegt dat het vader Taghi "niet zou verbazen als deze beslissing bedoeld is om hem te raken". "Ze hadden Ridouan op de E1 kunnen laten en Faissal naar de meerpersoonsafdeling kunnen sturen, maar er is geen uitleg gegeven."

Het Openbaar Ministerie en de directeur van de EBI geven ook aan de NOS geen verdere details over de beweegredenen achter de verplaatsing.

Bezwaar tegen isolatie

Ondertussen maken Faissals advocaten bezwaar tegen de "onmenselijke" en "buitenproportionele" omstandigheden waaronder de zoon nu vastzit in de E1.

"Hij heeft in Dubai op de jeugdafdeling van de gevangenis gezeten, waar je tot je 23e voor in aanmerking komt. Nu is hij als jongste verdachte in het zwaarste regime in de EBI geplaatst, terwijl hij niet wordt verdacht van levensdelicten. Ik vind het schandalig dat hij al zes weken in totale afzondering zit, terwijl er ook andere plekken zijn in Nederlandse gevangenissen waar hij zou kunnen verblijven", aldus advocaat Kamil Karakaya.

Volgens het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens is het geaccepteerd om mensen tijdelijk in isolatie op sluiten als de gedetineerde extreem gevaarlijk is, manipulatief gedrag vertoont, of wanneer de veiligheid of orde in de inrichting in het gedrang komt. Hoelang iemand geïsoleerd mag zitten, hangt af van de ernst van de situatie.

Ontsnappingspogingen

Meerdere Kamerleden willen Kamervragen stellen naar aanleiding van de overplaatsing. Ulysse Ellian van de VVD noemt het een "potentieel levensgevaarlijke situatie". In het WNL-programma Goedemorgen Nederland noemt hij de omstandigheden in de EBI "zwaar, maar niet inhumaan". Volgens Ellian is isolatie onder meer nodig omdat er in het verleden ontsnappingspogingen zijn beraamd.

Taghi werd in 2019 gearresteerd als hoofdverdachte in het Marengo-proces, de grote rechtszaak tegen kopstukken van een groot crimineel netwerk dat verantwoordelijk is voor meerdere moorden en liquidaties.

Ridouan Taghi: lang ongrijpbaar, maar nu levenslang achter de tralies

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl