Lutsharel Geertruida maakte deze zomer de overgang van Feyenoord naar RB Leipzig
NOS Voetbal

Echte vuurwerk blijft uit, maar toch registreren KNVB en FIFA meeste transfers ooit

Het echte vuurwerk bleef uit op de voetbaltransfermarkt, mede door het blijven liggen van de Saudische storm, maar desondanks registreerden de KNVB en de FIFA niet eerder zoveel transfers als afgelopen zomer.

Nederlandse voetbalclubs kochten en verkochten 755 spelers, zo meldde de KNVB. Het vorige record werd in 2019 gevestigd en stond op 670 spelers.

Deze zomer vonden er 285 binnenlandse transfers plaats, 220 spelers kwamen over van buitenlandse clubs en 250 spelers gingen juist naar het buitenland.

De transfermarkt is sinds middernacht gesloten, maar dat betekent niet dat er geen nieuwe spelers meer gehaald kunnen worden. Zo kunnen voetballers die transfervrij zijn nog opgepikt worden. Ook is het nog niet duidelijk of Ajax de gewenste huurling Kamaldeen Sulemana van Southampton op tijd heeft aangemeld.

Ook internationaal record

Het internationale record werd deze zomer dus ook verbroken. Volgens de FIFA wisselden wereldwijd bijna 11.000 spelers van club. Vorige zomer wisselden 10.125 spelers van club.

Het recordaantal leverde overigens geen recordbedrag op. Clubs wereldwijd gaven deze transferperiode 5,8 miljard euro uit aan transfers, het op een-na-hoogste bedrag ooit.

Vrouwenclubs

In het vrouwenvoetbal gaven clubs 6,1 miljoen euro uit aan internationale transfers, meer dan tweemaal zoveel als in de vorige transferperiode. Wereldwijd registreerden clubs 1.100 transfers, meer dan dertig procent meer dan de zomer van 2023.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl