Leerlingen tijdens de lancering van het programma schoolmaaltijden van het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis in 2023
NOS NieuwsAangepast

Gratis schoolmaaltijden blijven, aftrekregeling giften minder versoberd

Scholen kunnen volgend jaar doorgaan met het uitdelen van gratis schoolmaaltijden. Haagse ingewijden bevestigen een bericht van De Telegraaf dat het kabinet daar in de begroting voor volgend jaar geld voor wil vrijmaken. Oorspronkelijk zou de regeling na dit jaar aflopen.

Bronnen bevestigen ook berichten uit De Telegraaf dat het kabinet de versobering van de expatregeling, het fiscale voordeel voor werknemers uit het buitenland, grotendeels wil terugdraaien. Verder gaat de overdrachtsbelasting voor een huis waarin de koper niet zelf gaat wonen omlaag en gaat er extra geld naar de politie.

Compensatie voor schoolboeken; giftenaftrek minder versoberd

Verder lekte vandaag uit dat het plan om de btw op boeken te verhogen doorgaat, maar dat er een compensatie komt voor schoolboeken. Ook wordt de aftrek van giften in de inkomstenbelasting minder versoberd dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dat laatste is een tegemoetkoming aan een deel van de oppositie, die hier grote moeite heeft.

Bovendien werd vandaag bekend dat het kabinet openstaat voor overleg over gesprekken over een vroegpensioenregeling voor mensen met een zwaar beroep.

Schoof: gebalanceerde begroting

Het kabinet werd het vandaag officieel eens over de begroting. Over de meeste inhoudelijke punten wilden de betrokkenen na de ministerraad niks zeggen, maar premier Schoof sprak van een "goede gebalanceerde begroting". Hij onderstreepte dat het kabinet binnen de "budgettaire kaders" blijft en dat de mensen er volgend jaar in hun portemonnee op vooruitgaan.

En minister Heinen zei dat de tegenvallers zijn verwerkt en ook wat specifieke problemen van collega-bewindslieden zijn opgelost. De minister herhaalde dat hij heel vaak nee heeft moeten zeggen tegen wensen van collega-bewindslieden, maar hij erkende dat hij dat niet steeds heeft gedaan: "De marges zijn klein. Er zitten investeringen bij, en lastenverlichtingen." Volgens Heinen is het "koopkrachtplaatje" evenwichtig.

'Overleg met fracties volstrekt normaal'

Het kabinet heeft de afgelopen weken gebruikt om de begroting op te stellen. Woensdag en donderdag werden de plannen ook besproken met de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB en dat heeft hier en daar tot aanpassingen geleid. Dat overleg met de fracties duurde onverwacht lang en was pas rond 04.00 uur vannacht afgelopen.

Schoof zei dat de besprekingen vooral waren bedoeld om te toetsen of de begroting past bij de uitgangspunten uit het 'hoofdlijnenakkoord' uit mei en dat dat ook voor een extraparlementair kabinet "een volstrekt normaal proces is". Volgens hem waren het intensieve gesprekken, maar heeft het kabinet in grote lijnen steun gekregen.

De begrotingsvoorstellen gaan nu voor advies naar de Raad van State en de definitieve plannen worden op Prinsjesdag, de derde dinsdag in september, voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl